Hlavní obsah

Kde je špína a tma, tam se drží krysy a potkani, zkritizoval vládu šéf lidovců

• Aktualizováno
Novinky, val

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se na víkendovém stranickém sjezdu zostra pustil do kritiky současné vlády. „V potravinářství, kde jsem roky pracoval, platí jedno. Kde je nepořádek a špína, tam se drží krysy a potkani. Ve státě je to stejné. A že ty naše 'krysy' jsou řádně vypasené,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek na sjezdu zkritizoval celou řadu vládních projektů od sKaret po centrální registr vozidel. DO ODS a TOP 09 se pustil podle svých slov nikoli proto, že je pravicová, ale že dělá kroky, které jsou v neprospěch České republiky.

Stát podle něj dokonce přestává plnit své funkce, konstatoval s odkazem na informační systém (IS) ministerstva práce a sociálních věcí. „Prý ušetřili na provozních nákladech 200 miliónů Kč. Nový IS ale stál nás, daňové poplatníky cca 2,5 - 3,5 miliardy korun. A stále není plně funkční, centralizuje a komplikuje státní správu,“ řekl.

Bělobrádek: V EU máme pověst podvodníků

Na paškál si vzal také vztahy České republiky k Evropské unii. V EU máme prý pověst podvodníků, k čemuž měla jen přispět skutečnost, že se při čerpání evropských fondů v Česku ve velkém krade a podvádí. „Nejde o Brusel, ale o nás samotné, abychom my doma měli větší pořádek," konstatoval a doporučil koaličním stranám, aby se státními financemi lépe hospodařily.

Lidovci pořádají svůj sobotní sjezd v Jihlavě. Jak už dříve avizovali, mělo by se na něm rozhodnout o dalším politickém směřování strany, tak aby strana přilákala nové voliče před příštími volbami do Sněmovny a Evropského parlamentu. Rozhodnout se má například o větším otevření partaje. Lidovci by se podle Bělobrádka měli představit jako alternativa současné politiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám