Hlavní obsah

Káže vodu z kaluže a pije francouzské víno, pustil se do premiéra Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kauza Pandora Papers, která se dotýká také českého premiéra Andreje Babiše (ANO), pronikla už i do předvolebních debat. Podle lídra koalice Pirátů a STAN Ivana Bartoše (Piráti) jsou proti tomu kauzy před Babišem „slabý čajíček”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Babiš káže vodu z kaluže a pije francouzské víno. Babiš šel do politiky, podle jeho vyjádření, bojovat s kmotry ODS. Kauzy, které tu byly předtím, jsou oproti tomu slabý čajíček,“ prohlásil Bartoš v debatě na iDnes.cz.

Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře, včetně zámečku Bigaud.

Babiš: Neudělal jsem nic v rozporu se zákony. Peníze odešly a vrátily se do české banky

Domácí

Podle odborníků nese operace znaky praní peněz. Babišovi podle webu hrozí vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku. Premiér tvrdí, že se nedopustil ničeho nezákonného.

„Obvinění jsou, že jsem měl prát peníze. Žádné peníze jsem nepral. Každý člověk ví, že když před volbami s něčím přijdou, tak je to účelové,“ hájil se v debatě premiér, který ale už samotný nákup přiznal.

Babiš přiznal nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy

Domácí

A také – bez důkazů – zaútočil na toho, kdo za to údajně může, miliardáře Zdeňka Bakalu. „Člověk, který vytuneloval OKD, okradl lidi o byty, má tady systém novin antibabišovský, tak to je jeho dílo,“ prohlásil.

Mezinárodní skandál 

Šéf koalice Spolu Petr Fiala (ODS) k tomu připomněl, že se věc netýká pouze premiéra, ale jde o mezinárodní skandál, který se dotýká velkého množství dalších lidí. Jde třeba o ukrajinského či keňského prezidenta nebo lidi z okolí ruské hlavy státu Vladimira Putina.

„Kauz kolem pana premiéra je celá řada. Kážete lidem, že jsou podnikatelé nepoctiví, vy ale sám přitom využíváte věci, které sám odsuzujete,“ tepal Babiše Fiala.

Nemám žádné offshory, tvrdil před lety Babiš poslancům

Domácí

„Přestaňte lhát, nemáte žádný program, jenom Antibabiše,“ reagoval premiér.

Šéf SPD Tomio Okamura v debatě prohlásil, že se musí celá věc prošetřit. On sám je prý pro princip: Padni, komu padni.

Přisadil si i zakladatel hnutí Přísaha Robert Šlachta. „Zajímalo by mě, zda byla potřeba offshorová firma v roce 2009. Proč to nebylo koupené na přímo,“ tázal se premiéra.

Babiše se zastal šéf komunistů Vojtěch Filip. „Babiš neporušil žádný zákon jako podnikatel. Řešit se to dá tak, že zákony zpřísníme,” uvedl v debatě.

Babiš by měl vysvětlit, kde vzal 381 milionů, píše Investigace.cz

Domácí

Výběr článků

Načítám