Hlavní obsah

Nemám žádné offshory, tvrdil před lety Babiš poslancům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v minulosti proti využívání offshorových firem ostře vymezoval a tvrdil, že on žádné offshory nemá. Podle informací plynoucích z kauzy Pandora Papers si přitom měl přes offshorové firmy poslat téměř 400 milionů korun, které použil k nákupu nemovitostí ve Francii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Nemám žádné offshory, jak vaši kámoši a vy taky, někteří. Vy držíte svoje firmy na offshorech,” tvrdil Babiš v květnu 2015, kdy byl vicepremiérem a ministrem financí v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Sněmovna tehdy jednala o návrhu na vyslovené nedůvěry vládě. Důvodem byl údajný střet zájmů, který měl Babiš coby majitel skupiny Agrofert v souvislosti s daňovým zvýhodněním biopaliv. Agrofert Babiš následně převedl do svěřenských fondů a označuje jej za svou bývalou firmu, na jejíž chod nemá žádný vliv.

Policie prověří informace o Babišovi z Pandora Papers

Krimi

K nákupu nemovitostí ve Francii nyní tvrdí, že jde o starou záležitost a že neudělal  nic nezákonného a špatného, a tudíž jde pouze o další snahu jej pošpinit.

V Pandora Papers přitom figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Vedle Babiše jsou v seznamu i další Češi, nebyli ale zatím jmenováni. Má jít například o bývalého ministra či regionální politiky.

Babiš: Neudělal jsem nic v rozporu se zákony. Peníze odešly a vrátily se do české banky

Domácí

Policie již oznámila, že se Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) bude případem zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám