Hlavní obsah

Kauza Zemanova rakovina nekončí. Ministr podal stížnost pro porušení zákona

• Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na brněnského politika Svatopluka Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Miloš Zeman. Ve středu to oznámil hradní právník Marek Nespala. Bartík napsal v roce 2017 na Facebooku, že Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců života.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO)

Článek

Bartík zveřejnil svůj příspěvek o Zemanově zdravotním stavu v době před blížícími se prezidentskými volbami. Hrad na něj podal trestní oznámení pro podezření z pomluvy a poškozování cizích práv. Policie věc loni v prosinci odložila, proti čemuž si Hrad neúspěšně stěžoval u státního zástupce. Zeman se pak podle právníka rozhodl obrátit na Kněžínka.

"Prezident republiky podal dne 14. února podnět ministru spravedlnosti k podání stížnosti pro porušení zákona proti rozhodnutí státního zástupce z Městského státního zastupitelství v Brně o zamítnutí stížnosti proti odložení věci. Podnětu bylo vyhověno a ministr spravedlnosti podal dne 4. března k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona," uvedl Nespala. Stížnost podle něho směřuje v neprospěch podezřelého, tedy Bartíka.

Ministerstvo informaci o podání stížnosti potvrdilo, zatím bez dalších podrobností.

Nespala trvá na stanovisku, že se Bartík dopustil trestného činu, a to zřejmě se zlým úmyslem. "Tuto zjevnou nepravdu prozdrojoval pachatel tak, že řekl, že ji má z důvěryhodného zdroje, který ji má ověřenou svým důvěryhodným zdrojem. To by každý mohl říct o každém všechno, a potom by ten trestný čin (pomluvy) ztrácel smysl," podotkl advokát.

Zeman vede s Bartíkem civilní soudní při, která byla přerušena kvůli prověřování trestního oznámení. Poté, co policie věc odložila, rozhodl soud o pokračování sporu. Hrad se nyní proti tomuto rozhodnutí odvolal, a to právě s ohledem na stížnost podanou ministrem.

"Je tady nové řízení, nová skutečnost. Takže jsme 11. března podali odvolání s tím, že důvody pro přerušení civilního řízení trvají," řekl Nespala. Doplnil, že ve sporu hodlá Hrad pokračovat, až bude o trestněprávním aspektu věci "rozhodnuto se skutečně konečnou platností". Zeman se žalobou na ochranu osobnosti domáhá vedle omluvy také náhrady nemajetkové újmy ve výši pěti milionů korun.

Výběr událostí kolem tvrzení o nemoci prezidenta Zemana
7. listopadu 2017 - Prezidentská kancelář oznámila, že chystá žalobu a trestní oznámení na radního obvodu Brno-střed Svatopluka Bartíka (Žít Brno) za jeho vyjádření na sociálních sítích, že prezident Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života.
8. listopadu 2017 - Ošetřující lékař prezidenta Zemana Miloslav Kalaš označil zprávy o vážném zdravotním stavu prezidenta za vymyšlené a nepodložené.
9. listopadu 2017 - Bartík stáhl ze svého facebookového profilu své dřívější tvrzení o špatném zdraví prezidenta Zemana.
9. ledna 2018 - Šéf lékařského konzilia Martin Holcát řekl, že Zeman je v dobré fyzické a psychické kondici a cítí se dobře. Společně s dalšími lékaři odmítl, že by onemocněl rakovinou.
20. prosince 2018 - Policie oznámila, že odložila trestní oznámení prezidenta Zemana na Bartíka. Mluvčí Ovčáček řekl, že Hrad proti rozhodnutí podá stížnost.
11. února 2019 - Státní zástupce zamítl stížnost Hradu proti odložení trestního oznámení.
13. března 2019 - Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) podal stížnost pro porušení zákona v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Bartíka. Vyhověl tak návrhu, který mu dal prezident Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám