Hlavní obsah

Kauza Kořistka: žalobce Fraš čelí kárné žalobě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kauza Kořistka má další dohru. Ostravský státní zástupce Martin Fraš se bude zpovídat před kárným senátem. Právě on dozoroval vyšetřování úplatkářské aféry. Právu to v pondělí potvrdil jak samotný Fraš, tak i jeho nadřízený, šéf Okresního státního zastupitelství v Ostravě Josef Bláha.

Foto: Jiří Klicpera

Posluchači před radnicí v Lázních Bohdanči

Článek

"Dnes mne doktor Bláha informoval, že podal ke kárnému senátu Vrchního soudu v Olomouci návrh na zahájení kárného řízení proti mé osobě. O důvodech mne sice informoval ústně, ale vyjádřím se k tomu, až mi bude návrh doručen v písemné podobě," řekl Fraš.

Bláha odmítl své rozhodnutí blíže komentovat. "Kárný návrh jsem podal již v pátek. Důvodem je porušení zákona o státním zastupitelství a maření výkonu dohledu," uvedl bez bližších podrobností.

Bláha se dostal do sporu s Frašem, který dozoroval stíhání asistenta předsedy ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, nejprve koncem září, kdy policie požádala o uvalení vazby na oba obviněné. Přestože Fraš požadoval pro oba zadržené vazbu kvůli obavám z ovlivňování svědků, Bláha v rámci své pravomoci rozhodl o propuštění obviněných na svobodu.

Kritika krajské žalobkyně

Když pak severomoravská žalobkyně Zlatuše Andělová v rámci provedené prověrky označila postup policie za nezákonný a vydala závazný pokyn k zastavení trestního stíhání Dalíka a Večerka, Fraš ji neuposlechl. Proto ho Bláha 15. října z případu odvolal, stíhání zrušil a v nejbližší době by měl rozhodnout, zda bude, nebo nebude celé vyšetřování zastaveno.

Soudce Vladimír Rutar z Vrchního soudu v Olomouci v pondělí Právu řekl, že návrh na kárné řízení s neposlušným žalobcem Martinem Frašem již dostal na stůl.

"Tento spis jsem předložil nadřízenému pracovníkovi a ten vylosuje složení senátu, který se případem bude zabývat," řekl Rutar.

Doplnil, že v současné době nelze odhadnout, za jak dlouho by měl kárný senát rozhodnout. "Určitě by to měly být spíše týdny než měsíce," řekl soudce.

Reklama

Související články

SPECIÁL: Úplatkářská aféra Kořistka

Mohla to být poklidná předvolební kampaň, kterých Česko zažilo mnoho. Koncem srpna ale přišel šok. Mf Dnes zveřejnila informaci, že poslanci někdo nabídl...

Kořistka: Policii už jsem řekl vše

Poslanec Zdeněk Kořistka v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že v pátek řekl polici vše, co o celém případu údajného uplácení...

Výběr článků

Načítám