Hlavní obsah

Kauza Anička: Jaké mohou být verze?

Už dva týdny hýbe Českem kauza týraného Ondry z Kuřimi a ztracené Aničky. Policie teď nově pátrá i po čtyřiatřicetileté Barboře Škrlové. Případ je velmi zamotaný a tak přinášíme možné verze tohoto podivného příběhu.

Článek

1) Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová (Anička) a Klára Mauerová jsou psychicky nemocné

Nechceme-li hledat logický motiv, pak je to ta nejlepší verze. Tři ženy, z nichž jedna týrala, druhá u toho byla a třetí o tom zřejmě věděla, si chtěly zahrát na změnu identity a zmanipulovaly soudkyni, soudní znalce, aktivistu Patočku, bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou a další s motivy, po kterých nemusíme pátrat, když připustíme, že jde o psychicky nemocné osoby.

Proč to ale na nich nikdo nepoznal? O psychické nemoci mluvil poprvé až Jakub Patočka, který byl jejich přítelem. A dále: kde se vzaly peníze na viditelné známky vysokých výdajů, jako je třeba dům Kláry v Kuřimi?

2) Barbora potřebovala získat náhradní identitu

Barbora Škrlová se potřebovala zbavit z důvodů, které dosud neznáme, své pravé identity a nahradit ji novou. Protože má dětský zjev, sestry Mauerovy ji zkusily vydávat za dítě.

Důvod? V Paprsku, kde Škrlová pracovala, byl osmiletý Ondřej rovněž týrán. Byly tam týrány i další děti? Nebo se tam dělo i něco horšího? Paprsek vedla Kateřina Mauerová, pracovala tam Barbora Škrlová a také Hana Bašová, alias Nenci. Všechny měly podle Ondřejovy výpovědi o jeho týrání vědět.

Tato verze má logiku v tom, že Barbora by beze stopy zmizela a Kateřinu by označili za psychicky nemocnou. Na Nenci toho policie mnoho nemá. Vyslechla ji, ale z ničeho neobvinila.

3) Identita pro skutečnou 13letou dívku

Škrlová a sestry Mauerovy se snažily získat identitu pro skutečnou třináctiletou dívku, kterou někde s neznámým záměrem skrývaly. Aby před úřady dívka záměr neprozradila (třeba kvůli tomu, že nemluví česky), vydávala se za ni Škrlová. Až by roli dítěte dohrála, s papíry, které by získala, by žilo skutečné dítě u Kláry a ona by se vrátila ke své dospělé identitě. Proto potřebovala na čas zmizet.

Tomu odpovídá její odchod z Paprsku v době, kdy soudkyně dala "Aničce" identitu. U Kláry pak žila kvůli možné kontrole ze sociálky. Slabinou této verze je, že nikdo pořádně neviděl údajnou 13letou Aničku a nenašla ji dosud ani policie.

4. Anička existovala a byla odstraněna

Tato verze navazuje na předchozí s tím, že nečekaný vpád policie do kuřimského domu Kláry přinutil sestry a Barboru improvizovat. Policie totiž napoprvé odvezla jen Kláru a Ondřeje a v domě nechala Kateřinu, 10letého Jakuba a "Aničku". Byla to Barbora? Pokud ne, pak musela být skutečná Anička někam odstraněna a o dva dny později do Klokánku přivezla Kateřina Jakuba a Barboru. Ta druhý den v noci utekla.

To by mělo logiku v tom, že pokud by policie přijala verzi, že 13letá Anička neexistovala, pátrání končí. Manipulace s identitou se svede třeba na špatný psychický stav jedné, druhé nebo i třetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodině Anny a Ondřeje hrozí roky vězení

Rodině pohřešované Anny a Ondřeje hrozí roky vězení a pokuty. V případě Anny za to, že její existenci roky nehlásili úřadům. Za týrání Ondřeje pak členům...

Výběr článků

Načítám