Hlavní obsah

Kauza Anička: Jaké mohou být verze?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už dva týdny hýbe Českem kauza týraného Ondry z Kuřimi a ztracené Aničky. Policie teď nově pátrá i po čtyřiatřicetileté Barboře Škrlové. Případ je velmi zamotaný a tak přinášíme možné verze tohoto podivného příběhu.

Článek

1) Kateřina Mauerová, Barbora Škrlová (Anička) a Klára Mauerová jsou psychicky nemocné

Nechceme-li hledat logický motiv, pak je to ta nejlepší verze. Tři ženy, z nichž jedna týrala, druhá u toho byla a třetí o tom zřejmě věděla, si chtěly zahrát na změnu identity a zmanipulovaly soudkyni, soudní znalce, aktivistu Patočku, bývalou zástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou a další s motivy, po kterých nemusíme pátrat, když připustíme, že jde o psychicky nemocné osoby.

Proč to ale na nich nikdo nepoznal? O psychické nemoci mluvil poprvé až Jakub Patočka, který byl jejich přítelem. A dále: kde se vzaly peníze na viditelné známky vysokých výdajů, jako je třeba dům Kláry v Kuřimi?

2) Barbora potřebovala získat náhradní identitu

Barbora Škrlová se potřebovala zbavit z důvodů, které dosud neznáme, své pravé identity a nahradit ji novou. Protože má dětský zjev, sestry Mauerovy ji zkusily vydávat za dítě.

Důvod? V Paprsku, kde Škrlová pracovala, byl osmiletý Ondřej rovněž týrán. Byly tam týrány i další děti? Nebo se tam dělo i něco horšího? Paprsek vedla Kateřina Mauerová, pracovala tam Barbora Škrlová a také Hana Bašová, alias Nenci. Všechny měly podle Ondřejovy výpovědi o jeho týrání vědět.

Tato verze má logiku v tom, že Barbora by beze stopy zmizela a Kateřinu by označili za psychicky nemocnou. Na Nenci toho policie mnoho nemá. Vyslechla ji, ale z ničeho neobvinila.

3) Identita pro skutečnou 13letou dívku

Škrlová a sestry Mauerovy se snažily získat identitu pro skutečnou třináctiletou dívku, kterou někde s neznámým záměrem skrývaly. Aby před úřady dívka záměr neprozradila (třeba kvůli tomu, že nemluví česky), vydávala se za ni Škrlová. Až by roli dítěte dohrála, s papíry, které by získala, by žilo skutečné dítě u Kláry a ona by se vrátila ke své dospělé identitě. Proto potřebovala na čas zmizet.

Tomu odpovídá její odchod z Paprsku v době, kdy soudkyně dala "Aničce" identitu. U Kláry pak žila kvůli možné kontrole ze sociálky. Slabinou této verze je, že nikdo pořádně neviděl údajnou 13letou Aničku a nenašla ji dosud ani policie.

4. Anička existovala a byla odstraněna

Tato verze navazuje na předchozí s tím, že nečekaný vpád policie do kuřimského domu Kláry přinutil sestry a Barboru improvizovat. Policie totiž napoprvé odvezla jen Kláru a Ondřeje a v domě nechala Kateřinu, 10letého Jakuba a "Aničku". Byla to Barbora? Pokud ne, pak musela být skutečná Anička někam odstraněna a o dva dny později do Klokánku přivezla Kateřina Jakuba a Barboru. Ta druhý den v noci utekla.

To by mělo logiku v tom, že pokud by policie přijala verzi, že 13letá Anička neexistovala, pátrání končí. Manipulace s identitou se svede třeba na špatný psychický stav jedné, druhé nebo i třetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodině Anny a Ondřeje hrozí roky vězení

Rodině pohřešované Anny a Ondřeje hrozí roky vězení a pokuty. V případě Anny za to, že její existenci roky nehlásili úřadům. Za týrání Ondřeje pak členům...

Policie už pátrá po Barboře Škrlové

Kriminalisté ve středu vyhlásili celostátní pátrání po čtyřiatřicetileté Barboře Škrlové. Ta se podle některých informací vydávala za pohřešovanou...

Výběr článků

Načítám