Hlavní obsah

Karlovarský kraj už hledá místa pro pacienty v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli nedostatku lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči se vedení Karlovarského kraje obrátilo na představitele německých spolkových zemí Bavorsko a Sasko. V souvislosti s epidemií koronaviru s nimi hejtman Petr Kulhánek (za STAN) jednal o možném přesunu českých pacientů do německých nemocnic. Jelikož to lze řešit pouze na centrální úrovni, obrátil se podle mluvčí kraje na českou vládu.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek.

Článek

„Hejtman jednal se saskou a bavorskou konzulkou s tím, že už jsme jednou takovou nabídku měli. Znova se chtěl ujistit, že ta možnost je i teď v téhle další covidové vlně,“ řekla Pavlíková. Možnost přesunout nakažené pacienty do německých nemocnic kraj dosud nevyužil. Mluvčí ale upozornila, že epidemická situace se v poslední době zhoršuje i na celém území Německa.

„Podle nich (konzulek) by tam prostor pro spolupráci byl, ale situace se musí řešit na úrovni vlád jak Německa, tak i Česka a na úrovni ministerstev zdravotnictví,“ dodala mluvčí. Kulhánek se proto prostřednictvím Asociace krajů ČR obrátil na vládu, na odezvu vedení kraje zatím čeká.

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Věda a školy

V Karlovarském kraji se epidemická situace zhoršuje, počet denních nákaz koronavirem výrazně přibývá. Ve středu přibylo rekordních 558 nových případů, to je o 70 více, než bylo dosavadní maximum z minulého týdne. Ke čtvrtku je v regionu 3074 aktivních případů koronaviru. Dosud se v kraji nakazilo 16 743 lidí a zemřelo 470.

Lůžka docházejí

Podle hejtmana je v kraji aktuálně přes 200 hospitalizovaných pacientů s koronavirem, kraj proto zatím jedná o možnosti vyčlenění dalších lůžek v nemocnici v Sokolově a o získání zdravotníků pro chebskou nemocnici. Některé pacienty ve vážném stavu musely nemocnice přesunout do plzeňské nemocnice.

Děsivé statistiky v Česku: V počtu nových nákaz první na světě, v úmrtí čtvrtí

Koronavirus

Ze statistik ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v nemocnicích v Karlovarském kraji je aktuálně volných jen deset ze 78 lůžek na odděleních anesteziologie a resuscitace a jednotkách intenzivní péče. Volná kapacita intenzivní lůžkové péče je tedy na úrovni 12 procent. Na standardních lůžkách s kyslíkem je volná kapacita 13 procent, k dispozici je tam ještě 79 lůžek.

Krematoria nestíhají, mrtví se budou převážet

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám