Hlavní obsah

Kapucíni stáhli žalobu na kraj, o klášter v Opočně již usilovat nebudou

Kapucíni v reakci na doporučení biskupů stáhli žalobu na Královéhradecký kraj, který je vlastníkem kláštera v Opočně. Řád chtěl žalobou docílit, aby byl za vlastníka určen stát, což by mu umožnilo žádat o vydání památky v rámci církevních restitucí. Následně chtěl objekt převést na město. O stažení žaloby informoval v úterý právní zástupce řádu Tomáš Nahodil.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Areál bývalého kapucínského kláštera v centru Opočna

Článek

"Provincie kapucínů v ČR se na základě aktuálního doporučení České biskupské konference z minulého týdne rozhodla vzít podanou žalobu zpět a o restituci bývalého kláštera ve Městě Opočně již neusilovat," uvedl Nahodil.

Biskupové minulý týden rozhodli ve Velehradě o stažení žalob na kraje, v nichž se domáhali určení vlastnictví majetku. Ke stažení žalob vyzvali i řády a kongregace působící v zemi. Jejich krok uvítal předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD). [celá zpráva]

O klášter stálo město

Žalobu o určení vlastnictví podal řád v roce 2013, kdy kraj zveřejnil záměr klášter prodat jakožto nepotřebný majetek. O klášter kapucíni usilovali proto, aby mohli areál bezplatně převést na město Opočno, tomu totiž kraj bezplatný převod zamítl.

Okresní i odvolací soudy v minulosti rozhodly, že klášter je majetkem státu, Nejvyšší soud ale jejich verdikty zrušil a vrátil věc k rychnovskému okresnímu soudu. Stát i kraj tvrdily, že se zákony o církevních restitucích na klášter nevztahují.

Před okresními soudy se začátkem června vedlo či připravovalo 367 sporů, ve kterých církve žalují Státní pozemkový úřad. Domáhají se určení vlastnického práva k nemovitostem, jež stát nechce v restitucích vydat, protože podle něj nejsou jeho majetkem. Vyplývá to z materiálu vládního výboru, který monitoruje proces majetkového vyrovnání státu s církvemi. Další stovky sporů eviduje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Podaných žalob bylo ke konci března pravděpodobně přes 500.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám