Hlavní obsah

Kapry zabíjím už šest let, prozradil student chirurgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina českých domácností na Štědrý večer servíruje tradiční jídlo v podobě kapra a bramborového salátu. Takové večeři však předchází spousta příprav a také správné naporcování této u nás tradiční ryby. Ideální a nejvhodnější postup redakci poradili prodejci kaprů na pražském náměstí Míru.

Kapry zabíjím už šest let, prozradil student chirurgieVideo: Novinky

 
Článek

K přípravě a správnému naporcování kapra přistupuje spousta kuchařů či prodejců jinak. Lidé čím dál častěji přenechávají tuto činnost spíše prodejcům, jsou ale také tací, kteří se toho ujmou sami.

„Po zabití kapra je potřeba ihned uříznout hlavu a poté vyvrhnout a odstranit ploutve. A poté to hodně záleží na každém jedinci. Někdo má rád podkovy, někdo zase naporcované řízečky. Máme také zákazníky, kteří kapra chtějí stáhnout z kůže. Rodiče s malými dětmi často chtějí přímo filety,“ prozradil Jakub Tůma, který studuje medicínu, obor chirurgie.

V posledních letech se na talířích v domácnostech objevují i jiné alternativy místo kapra. Někteří si spíše pochutnají na řízcích, jiní dávají přednost masu lososa. Nicméně kapři jdou stále na odbyt nejvíce.

„Kapry zabíjím už šestý rok. Konkrétně na náměstí Míru prodávám už pět let. Každoročně prodáme okolo 1600 až 1700 kilogramů. Řekl bych, že ta tradice je stále stejná,“ řekl Tůma.

Prodejce kaprů dokáže potrápit mráz

Prodejci to však mnohdy nemají při své práci jednoduché. Letošní Vánoce patří sice mezi ty teplejší, nicméně konkrétně Jakub si pamatuje o hodně mrazivější Vánoce.

„Když jsem tuto práci začínal dělat poprvé, tak bylo v noci zrovna 15 stupňů pod nulou. A hlídat to tady celou noc v autě, tak to bylo hodně drsné. Při tom mrazu přes den člověk většinou nic moc necítí, ale večer když ty ruce přijdou k sobě, tak to je síla a je potřeba je ošetřit. Nejlépe dezinfekcí a zalepit,“ směje se student Jakub.

Reklama

Výběr článků

Načítám