Hlavní obsah

Jurečka po schůzce se Zemanem: Část důchodové reformy chci do dvou let

• Aktualizováno
Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Prezident Miloš Zeman v pátek pokračoval v setkávání s kandidáty na ministry v nové vládě Petra Fialy. V 11 hodin za ním do Lán dorazil předseda KDU-ČSL a nominant na šéfa resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Zeman k jeho vizím neměl výhrady, Jurečka mu například řekl, že během příštích dvou let chce uvést do praxe části důchodové reformy, na nichž již nyní panuje shoda.

Vyjádření kandidáta na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky po setkání s prezidentem Video: ČTK

 
Článek

Jurečka stejně jako ostatní kandidáti představil prezidentu Zemanovi své priority a vize v resortu.

Hubáčková po schůzce se Zemanem: Nejkontroverznější byl asi kanál Dunaj-Odra-Labe

Domácí

„Chci dělat sociální adresnou politiku, věnovat se palčivým problémům péče o lidi. Chci dělat dobrou rodinou politiku, podporovat rodiče. Chybí tam dnes dobrá prevence, pomoc, jak třeba předcházet krizovým situacím, které vedou k rozpadu rodin. Hovořili jsme poměrně podrobně o mých představách, jak dotáhnout důchovodou reformu,” popsal po setkání s prezidentem Jurečka s tím, že věci, na kterých je shoda v rámci důchodové reformy, by chtěl uvést do praxe v příštích dvou letech.

„Chci, aby tu byla změna v důchodovém systému, která ocení i zásluhovost na výchově dětí, tedy nejen zásluhovost finanční. To tam musíme promítnout. Musí tam být prvky mezienerační, tedy ocenit ty, kteří pečovali, dnes jsou v důchodu a jsou potrestání za to, že systém nikdy nereflektoval zásluhovost rodičovskou. Tohle tam chceme také během prvních dvou let dostat,” přiblížil Jurečka.

Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Marian Jurečka při setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Další věcí, na níž je podle něj shoda, je výše minimálního důchodu. Když bylo téma diskutováno před rokem, tedy před zdražováním a růstem životních nákladů, mluvilo se prý o minimálně 10 tisících. „Budeme hledat parametr, který by to pravidelně valorizoval nějakým indexem,” doplnil kandidát na ministra.

Prezident často upozorňuje a kritizuje zneužívání sociálních dávek a i na toto téma podle Jurečky se Zemanem diskutovali.

„Musíme položit základ systematické práce s vyloučenými lokalitami, tak aby do toho bylo zapojeno nejen ministerstvo práce, ale také školství, konkrétní kraje a konkrétní představitelé těch obcí a měst, kde vyloučené lokality jsou. Toto musí být práce nikoliv na pár let, ale musí tu být koncept, který musí fungovat minimálně dvacet let, abychom dokázali nastartovat celou jednu generaci do systému vzdělávání a toho, že tito lidé budou fungovat zodpovědně na pracovním trhu,” poznamenal Jurečka.

Jednou z prvních věcí, kterou bude muset nový ministr po jmenování řešit, jsou covidové kompenzace pro zaměstnance. Čeká ho také problém související s očekávaným růstem cen energií, který se pravděpodobně dotkne mnoha domácností a řadě lidí může hrozit chudoba až ztráta bydlení.

Prezident se začal scházet s kandidáty na ministry v pondělí. Dosud u něj byli kandidáti na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kultury Martin Baxa (ODS), uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), adept na resort spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), kandidátka na ministryni obrany Jana Černochová (ODS), nominant na ministra školství Petr Gazdík (STAN) a uchazečka o post ministryně pro životní prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Nominanti přijíždějí do Lán v abecedním pořadí, aby podle Zemana nebyl nikdo diskriminován nebo naopak protežován.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka.

Schůzky s jednotlivými kandidáty má hlava státu naplánované až do 10. prosince. Poté se chce prezident ještě jednou setkat s designovaným premiérem Petrem Fialou (ODS). Ten předpokládá, že by nová vláda mohla být jmenována v polovině prosince.

Protože je Zeman kvůli onemocnění covid-19 v izolaci, jedná s kandidáty na ministry přes mikrofony. Při schůzce je odděluje zábrana z plexiskla.

Reklama

Související články

Fialova vláda neformálně zasedla

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) svolal na úterní odpoledne jednání své budoucí vlády. Kandidáti na ministry se sešli v Hrzánském paláci. Tento prostor jim...

Výběr článků

Načítám