Hlavní obsah

Hubáčková po schůzce se Zemanem: Nejkontroverznější byl asi kanál Dunaj-Odra-Labe

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidátka na ministryni životního prostřední Anna Hubáčková (KDU-ČSL) představila ve čtvrtek odpoledne v Lánech prezidentu Miloši Zemanovi své priority a vize. Za nejkontroverznější bod diskuse označila projekt vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe, který Zeman dlouhodobě prosazuje. Hubáčková projektu nakloněna není.

Briefing Anny Hubáčkové po jednání s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Občas jsme narazili na téma, které ne úplně souznělo. Dunaj-Odra-Labe bylo možná to nejkontroverznější. Pan prezident mi zdůraznil, že je velkým zastáncem této velké myšlenky. Nepochází od něho, je to hodně stará myšlenka a považuje ji za dobrou. Já stojím na straně, která nepodporuje kanál Dunaj-Odra-Labe,” řekla Hubáčková po schůzce s prezidentem.

„Netajila jsem mu to a vysvětlila jsem mu i proč. A to je především proto, že samotná Morava, přes kterou má to propojení vést, nemá dostatek vody na to, aby mohla takovýmto projektům vyhovovat. Očekávat, že v době, kdy je sucho, nám někdo něco z Dunaje pustí, je asi nereálné,” doplnila.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Prezident Miloš Zeman přijal kandidátku na funkci ministryně životního prostředí Annu Hubáčkovou.

Hubáčková prezidentovi představila své vize a priority, které chce prosazovat v čele resortu životního prostředí. Konkrétně jmenovala problematiku sucha, ochrany vody a vodních zdrojů. Bude podle ní také zapotřebí řešit zelenou dohodu tzv. Green Deal a vysvětlit to občanům.

„Skoro u každého tématu se mnou pan prezident vedl debaty. O vodě věděl hodně, bavili jsme se také o povodích. Green Deal ho zajímal úplně nejvíc, jak chceme dosáhnout některých limitů,” přiblížila Hubáčková.

Součástí diskuse také bylo řešení loňské ekologické havárie na řece Bečvě. „Nevyhýbám se tématu Bečva a nějakého řešení v rámci resortu. Vím, že kauza je ještě v řešení policie, ale musíme se tím zabývat i my,” uvedla kandidátka. „Havárie s Bečvou nás vede znovu k otevření zákona o ekologické újmě a podívat se na pokuty a náklady na likvidaci těchto škod. Určitě půjdeme cestou zvýšení limitů, které tam nyní jsou,” doplnila.

V případě jmenování zůstane i senátorkou

Hubáčková na dotaz novinářů uvedla, že se nehodlá v případě jmenování do funkce ministryně vzdát křesla v Senátu.

„Opouštím funkce, které jsem měla jako zastupitelka naší obce Ratíškovice. Opouštím funkce, které jsem měla jako zastupitelka Jihomoravského kraje, ale senátní obvod v tuto chvíli neopustím. Volby do mého senátního obvodu budou příští rok, takže souběh bude deset měsíců. Troufám si říct, že s plnou vervou to zkusím zvládnout,” sdělila Hubáčková.

Prezident Zeman se s jednotlivými nominanty začal v Lánech setkávat v pondělí. Činí tak v abecedním pořadí, aby podle jeho slov nebyl nikdo diskriminován nebo protežován. Série schůzek by měla skončit v pátek 10. prosince. Následně se prezident chce znovu setkat s již jmenovaným premiérem Petrem Fialou (ODS).

Doposud u Zemana byli kandidáti na ministra pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kultury Martin Baxa (ODS), uchazeč o funkci ministra pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), adept na resort spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a kandidátka na ministryni obrany Jana Černochová (ODS). Ve čtvrtek dopoledne pak Zeman přijal kandidáta na ministra školství Petra Gazdíka (STAN).

Gazdík: Systém vzdělávání připravuje na minulost, ne na budoucnost

Domácí

Fiala doufá, že nová vláda by mohla být jako celek jmenována v polovině prosince. Zda se tak skutečně stane, je otázkou, prezident měl totiž výhrady vůči jednomu z navrhovaných kandidátů. Jeho jméno oficiálně nezaznělo, podle médií by mohlo jít o Jana Lipavského (Piráti), který má vést ministerstvo zahraničí.

Zeman je aktuálně v izolaci kvůli nákaze covidem-19. Během schůzek s kandidáty proto sedí ve vitríně z plexiskla, která přiléhá ke dveřím z jeho soukromých prostor.

Foto: kdu.cz

Anna Hubáčková (za KDU-ČSL)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám