Hlavní obsah

Kamión zkreslující záznam tachografu patří radnímu Nového Bydžova

– Nový Bydžov

Kamión, ve kterém policie na Rychnovsku objevila zařízení zkreslující záznam tachografu, patří radnímu Nového Bydžova Aleši Janouchovi (ANO). Uvedla to ve středu Česká televize (ČT). Provozovateli vozidla hrozí ve správním řízení pokuta až půl miliónu korun, vysvětlení bude chtít také vedení krajské organizace ANO.

Foto: Policie ČR

Kamión se zařízením zkreslujícím záznam tachografu patří podle ČT radnímu Nového Bydžova Aleši Janouchovi (ANO).

Článek

Policisté zařízení v kamiónu našli při běžné silniční kontrole den před koncem minulého roku. Jeho prostřednictvím mohl řidič během jízdy vyřadit tachograf z provozu a jezdit i v době, kdy tachograf zaznamenával povinné přestávky v řízení.

Podle dostupných informací policie v Česku takové zařízení našla v kamiónu teprve podruhé.

Foto: Policie ČR

Komponent v kabině tahače schopný kdykoliv tachograf vypnout objevila policejní hlídka při běžné kontrole.

„Já jsem nic neupravoval, auto jsem koupil starší a většinu času je mimo můj dosah. Zatím je to záhada,” uvedl Janouch. Povinnost zajistit, aby do tachografu nikdo nezasahoval, má provozovatel auta i řidič. Tím byl podle televize Janouchův syn, policie mu uložila pokutu 5000 korun.

Janouch je zakládajícím členem ANO v Novém Bydžově.

„Jak já ho znám, tak je opravdu charakterní člověk, morální, důvěryhodný,” řekla ČT předsedkyně královéhradecké oblastní organizace ANO Eva Matyášová.

„Pana Janoucha budeme zvát na krajské předsednictvo, kde budeme po něm požadovat vysvětlení celé situace,” dodala.

V sedmitisícovém Novém Bydžově vládne koalice ODS, Nezávislých, ANO a Volby pro město. V pětadvacetičlenném zastupitelstvu má těsnou většinu 13 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám