Hlavní obsah

Kalousek označil ministra spravedlnosti Pelikána za ruského agenta

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, kab, tin, rav

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) za spolupracovníka ruských tajných služeb. Tuto informaci ale nemůže doložit. Podle něj to však dosvědčuje skutečnost, že Pelikán dal souhlas s propuštěním Libanonce Alího Fajáda. Ministr označil Kalouskova slova za „opilecké hulákání”.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (vlevo) a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Článek

„Soudy rozhodly, že pan Fajád může být vydán. Ministr spravedlnosti je podle mého názoru opravdu aktivní spolupracovník ruských zpravodajských služeb, ale nemůžu to nijak doložit, nebývají na to písemné důkazy. Ale když se někdo tak chová, tak to tak asi bude,” prohlásil Kalousek.

Pelikán nechtěl na Kalouskovo obvinění reagovat. „Opilecké hulákání, to nestojí za řeč,” řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ne, nejsem ruským agentem, zatím. Ale nevím, třeba se mi ozvou. Mám v tom guláš, protože naposledy říkali, že jsem asi americký agent, protože tady prosazuju zákon o státním zastupitelství, které chce Schapiro (americký velvyslanec v ČR - pozn. red.). Tak teď nevím, jestli jsem dvojí agent, anebo co jsem, mám v tom prostě nepořádek,“ komentoval Pelikán s úsměvem nařčení někdejšího ministra financí

„Taky jsem se to dozvěděl, ale taky jsem se ještě dozvěděl, že mám 150 centimetrů, což je blbé, protože ještě ve středu ve Sněmovně jsem měl podle Kalouska 154 centimetrů. A trošku se bojím, kolik budu mít příští týden,“ dodal ministr spravedlnosti.

Podobně odpověděl i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Pan Kalousek by měl přestat chlastat, aby neplodil takové nesmysly,” napsal Právu.

Vláda porušila zákon, míní TOP 09

Kalousek také v pátek uvedl, že propuštěním Fajáda vláda porušila trestní zákon. „V něm je totiž stanoveno, že pokud ČR odmítne vydat cizího státního příslušníka, je povinna věc předložit svým orgánům činným v trestním řízení a postupovat tak, jako by daný trestný čin byl spáchán v naší jurisdikci,“ píše se v prohlášení opoziční strany.

Předseda TOP 09 také připomněl, že Fajád byl obžalován z přípravy vražd zaměstnanců americké vlády, z pokusu použít protiletadlovou střelu a z pokusu poskytnout podporu teroristické organizaci.

Jelikož jsou tyto činy trestné i v Česku, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) měl podle TOP 09 jen dvě legální možnosti, jak postupovat. Fajáda měl buď vydat USA, nebo zajistit jeho stíhání na území ČR.

TOP 09 se proto obrátila na Městské státní zastupitelství v Praze, aby zvážilo, zda nebyl spáchán trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, popřípadě jiný trestný čin.

Kritika není oprávněná, hájí se Pelikán

Pelikána nechává kritika klidným. Není prý oprávněná. „Ministr spravedlnosti nezahajuje trestní stíhání, to dělá státní zastupitelství. Městské státní zastupitelství se zabývalo otázkou, zda nemá zahájit trestní stíhání vůči panu Fajádovi a neudělalo to. Pánové nebyli teroristi, byli to obchodníci se zbraněmi. To by panu Kalouskovi mělo být sympatické, má mezi nimi spoustu kamarádů,” řekl.

Američani prý Fajáda považovali za teroristu, protože byl teroristům ochoten dodat zbraně.

„Je tam ještě jedna podmínka (pro zahájení stíhání Fajáda a spol. v ČR, pozn. red.), a to, že o to požádá daný stát, který žádal o vydání. A Spojené státy to neudělaly a ani neudělají, protože oni nestojí o to, abychom ho stíhali tady,“ dodal Pelikán.

Česko by podle něj sice mohlo zahájit stíhání Fajáda a spol. samo od sebe, pokud by dospělo k nějakému důvodu z hlediska našeho trestního práva, že jsou z něčeho podezřelí, ale to je prý věcí příslušného státního zastupitelství.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

„A Městské státní zastupitelství v Praze to řešilo, jestli ho má či nemá stíhat, a neshledalo důvod k zahájení trestního stíhání,“ upřesnil pro Právo ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám