Hlavní obsah

Kalousek: na dům mi půjčil švagr Kašák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf lidovců Miroslav Kalousek oznámil, že mu na rekonstrukci domu v Bechyni půjčil jeho švagr, někdejší podnikatel Lubomír Kašák. Kašáka v září 2002 v Solenicích na Příbramsku zastřelil jeho obchodní partner, spolumajitel firmy IDOS Zdeněk Němec, který po činu spáchal sebevraždu.

Foto: Petra Kucinová

Plakát Hudba bez hranic - Vondráčková, Neckář

Článek

Kalousek se rozhodl svého věřitele zveřejnit po letech mlčení po poradě s rodinou. Dohnala ho k tomu reakce šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), kterému společně se šéfem Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) odeslal dopis se jménem věřitele.

Zaorálek se totiž rozhodl Kalouskovi dopis vrátit. Podle zákona o střetu zájmů se prý měl obrátit jen na Senát, pokud pokládá něco na svých majetkovým poměrech za nevyřešené nebo nevyjasněné. "V každém případě se to nedá vyřešit tím, že budeme sdílet s panem poslancem Kalouskem tajemství na toto téma," prohlásil Zaorálek.

Kašák v roce 1999 koupil za více než šest miliónů v Praze na Veleslavíně luxusní byt, ve kterém rodinu Kalouskových ubytoval. Kalousek tehdy uvedl, že nájemní smlouva je na 15 000 korun měsíčně [celý článek].

Předseda KDU-ČSL již v minulosti uvedl, že na stavbu rodinného domu v Bechyni mu půjčili příbuzní a celý dluh již splatil. Řekl také, že zveřejnit jméno svého tehdejšího věřitele nemůže, protože tohoto člověka už se nelze zeptat, zda s tím souhlasí. V reakci na nynější nejasnosti kolem majetkových poměrů rodiny premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) se ale rozhodl uvést jméno v dopise šéfům parlamentních komor.

Co napsal Kalousek

"V letech 1997 - 1998 jsme se ženou stavěli rodinný dům v objemu nákladů 2,5 miliónu Kč. Částkou 860 tisíc Kč nám přitom vypomohl manželčin bratr, ing. Lubomír Kašák, majoritní společník s. r. o. IDOS Praha. Půjčka byla poskytnuta bezúročně a režim splátek byl ponechán zcela na naší vůli. V následujících 3 letech jsme celou částku splatili, dnes žádné věřitele a žádné finanční závazky," uvedl Miroslav Kalousek v dopise.

Důvodem, proč nechtěl svého věřitele zveřejnit, je podle Kalouska především to, že Kašák by to stejně nemohl dosvědčit a také obavy z medializování této kauzy a dopady na její rodinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám