Hlavní obsah

Kalousek i Tlustý: věřitele oznámíme předsedům Parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda lidovců reagoval na informace, že ani on neřekl, kdo mu půjčil na stavbu rodinného domu v Bechyni. V úterý proto předá dopis se jménem věřitele předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi i Senátu Přemyslu Sobotkovi. S podobným dopisem se zřejmě vypraví do Parlamentu i předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

Oba předsedové však uvedli, že zatím nemají zcela jasno v tom, jak s Kalouskovým dopisem naložit. Přemysl Sobotka (ODS) řekl, že je trochu na rozpacích z Kalouskova rozhodnutí poslat dopis jemu osobně, a nikoli mandátovému a imunitnímu výboru, který má na starosti evidenci darů a vedlejších příjmů poslanců. Dodal, že zatím neví, co s dopisem udělá. Podobně je na tom i Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Nemám v této chvíli jasnější představu o tom, jak s tím budu zacházet," řekl.

Předseda KDU-ČSL již v minulosti uvedl, že na stavbu rodinného domu v Bechyni mu půjčili příbuzní a celý dluh již splatil. Řekl také, že zveřejnit jméno svého tehdejšího věřitele nemůže, protože tohoto člověka už se nelze zeptat, zda s tím souhlasí.

Podle informací Práva mohl Kalouskovi na dům půjčit jeho švagr Lubomír Kašák, někdejší podnikatel. Kašáka v září 2002 v Solenicích na Příbramsku zastřelil jeho obchodní partner, spolumajitel firmy IDOS Zdeněk Němec, který po činu spáchal sebevraždu.

Podle dřívějších informací médií získávala Kašákova firma IDOS v Příbrami státní zakázky a v roce 1998 údajně přispěla půlmiliónem korun na Kalouskovu volební kampaň. Kašák v roce 1999 koupil za více než šest miliónů v Praze na Veleslavíně luxusní byt, ve kterém rodinu Kalouskových ubytoval. Kalousek tehdy uvedl, že nájemní smlouva je na 15 tisíc korun měsíčně.

Z přiznání o vedlejších příjmech a darech a nově nabytém nemovitém majetku, která jsou veřejnosti přístupná na mandátovém a imunitním výboru Senátu, podle deníku Právo vyplývá, že předseda lidovců si v minulosti pořídil za 750 tisíc korun také byt v Praze.

Veřejně odmítá sdělit jména svých věřitelů, od kterých si půjčil na stavbu vily ve Slaném, i předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý. Podle České televize je ale ochoten udělat stejný krok jako Kalousek, tedy seznámit s tím šéfy parlamentních komor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám