Hlavní obsah

Kalousek k průzkumu: Je to varovné číslo, o našem úspěchu ale nepochybuji

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předvolební průzkum agentury STEM ukázal, že strana TOP 09 Miroslava Kalouska by se do Sněmovny v současnosti nedostala. Hlasovalo by pro ni pouze 4,6 procenta dotázaných. Je to méně, než by dostala strana Svobody a přímé demokracie. Šéf TOP 09 ovšem o svém úspěchu nepochybuje, i přesto že jsou čísla podle něj varovná. Sdělil to ve čtvrtek Novinkám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Je to samozřejmě varovné číslo, nicméně já nepochybuji o našem úspěchu ve Sněmovně. Je to výzva k tomu, abychom tady zvýšili svoji aktivitu. Koneckonců v sobotu budeme prezentovat svoji vizi úspěšné společnosti a věřím, že celou řadu voličů o naší vizi přesvědčíme,“ shrnul ve čtvrtek Novinkám Kalousek.

Česká republika nyní podle něj potřebuje mít jasnou vizi společnosti. „Znamená to, že každý ten problém, má-li být řešen, tak musíme k němu přistupovat s vědomím, že směřujeme k té vizi úspěšné společnosti,“ řekl Kalousek s tím, že jejich volební program bude součástí této vize.

Jeho straně zřejmě uškodil i konec spolupráce se stranou Starostové a nezávislí (STAN). Ta by podle průzkumu od respondentů nezískala ani tři procenta hlasů.

Kalousek přiznal, že o další spolupráci se STAN jeho strana velice stála. Členové STAN prý ovšem označili další kooperaci za neprozíravou.

„Já myslím, že bylo politicky neprozíravé tu spolupráci ukončit, ale na to vždycky musí být dva. Když se tak rozhodli, tak jim nezbývá než popřát hodně štěstí,“ sdělil Kalousek Novinkám. Dodal, že ukončení spolupráce pokládá za chybu.

Z průzkumu také vyplývá, že volby by vyhrálo hnutí ANO s téměř 30 procenty hlasů. Podle Kalouska průzkum ukazuje varovné trendy, ale konkrétním číslům nevěří.

„Ty trendy jsou varovné a je třeba s nimi pracovat,“ uzavřel Kalousek.

Podle průzkumu agentury STEM by nyní v Česku ve volbách vyhrálo hnutí ANO s 29,9 procenta hlasů. Hned za nimi by byla sociální demokracie, kterou by volilo necelých 15 procent voličů. Více informací se dočtete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám