Hlavní obsah

Kalousek: Jestli chtějí vydat Nečase kvůli dohodám, ruku pro to nezvednu

Právo, Novinky, rsk, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud bude státní zástupce požadovat vydání premiéra v demisi Petra Nečase (ODS) v souvislosti s dohodami, které padly v rámci aféry Nagyová, pak místopředseda TOP 09 a končící ministr financí Miroslav Kalousek ruku pro jeho vydání nezvedne. Podobně se vyslovilo i grémium ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a premiér ČR Petr Nečas (ODS)

Článek

Kalousek řekl Právu, že zatím nezná odůvodnění a že počká i na vyjádření mandátového a imunitního výboru.

„Jestli je důvod stejný jako ten, kvůli kterému jsem byl vypovídat před časem na policii jako svědek, tak jsem přesvědčen, že to je přesně ta situace, kdy má Sněmovna říct státním zástupcům: pánové, právní demokratický stát není justiční stát a právní demokratický stát je charakteristický dělbou moci, a vy se snažíte kriminalizovat politické dohody učiněné na půdě Sněmovny, byť v rámci jediné strany,“ prohlásil.

Podle něj by taková žádost byla nepřijatelná. „Pokud to skutečně bude tento důvod, tak určitě nebudu hlasovat pro vydání,“ doplnil Kalousek.

„Pokud je návrh stíhání Petra Nečase postaven pouze na předpokladu, že při uplatnění bývalých poslanců v dozorčích radách státních podniků se jednalo údajně o podplácení, pak ODS již dříve deklarovala, že rozdělování funkcí ve veřejném prostoru je obecně uplatňovanou součástí politiky v řadě evropských zemí. A v takovém případě bychom vydání Petra Nečase nepodpořili,“ zareagovalo na žádost o Nečasovo vydání grémium ODS.

Rusnok a Peake neutrální

Designovaný premiér Jiří Rusnok se k žádosti o vydání Nečase příliš nevyjadřoval. „Beru to jako neutrální informaci o nějakém policejním šetření, které probíhá. Na chod této vlády to nebude mít žádný vliv," řekl.

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) se zatím nechtěla vyjádřit, zda bude hlasovat pro Nečasovo vydání. „Nejdříve se seznámím se stanoviskem mandátového a imunitního výboru, který bude mít k dispozici trestní spis. Pak se rozhodnu, jak hlasovat,“ řekla Právu.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík v tuto chvíli neumí posoudit, zda by měl být Nečas vydán k trestnímu stíhání. V České televizi řekl, že orgány činné v trestním řízení zatím v celé záležitosti „vytváří spíše mlhu“. Proto si chce počkat na stanovisko mandátového a imunitního výboru.

Šéf komunistů Vojtěch Filip uvedl v ČT, že se dala žádost o vydání Nečase očekávat a nepřekvapila jej. Má za to, že by bylo „nevhodné, kdyby se Petr Nečas nemohl bránit před soudem“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám