Hlavní obsah

Kalousek je pro vládu s ČSSD tolerovanou komunisty

Právo, Novinky, gö, nig, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ve čtvrtek souhlasil s výzvou šéfa ČSSD Jiřího Paroubka k jednání o společné vládě. Kalouskovi by nevadila ani tolerance takové vlády ze strany KSČM. Předsednictvo křesťanských demokratů jej v tom podpořilo. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše by komunisté vznik vlády ČSSD a lidovců zřejmě umožnili. Šéf zelených Martin Bursík je proti jakékoli vládě závislé na komunistech.

Článek

"Hovořili jsme o možnosti koaliční spolupráce. Byla by to menšinová vláda, která by hledala podporu napříč politickým spektrem, v případě komunistů předpokládám nějakou formu umožnění vzniku," uvedl Kalousek po jednání s Paroubkem.

"Je-li to cena za to, že bude zachována politická pluralita a vrátíme-li se k poměrnému systému, je to cena, kterou jsem ochoten navrhnout orgánům strany," řekl lidovecký předseda na otázku, zda mu nevadí, že by takovou vládu museli tolerovat komunisté. Kalousek přitom před volbami patřil k nejhlasitějším kritikům častého společného hlasování poslanců ČSSD a KSČM.

Předseda ČSSD Paroubek vyjmenoval rozsáhlý okruh programových témat, ve kterých si jsou obě strany blízké. "V těchto oblastech panuje shoda, myslím, že na ni navážeme při dalších jednáních," řekl Paroubek.

Kalousek uvedl, že základní programovou prioritou lidovců je změna volebního zákona, která by znamenala návrat k čistému poměrnému systému.

Rozhodne celostátní konference

Předsednictvo KDU-ČSL sice Kalouska pověřilo jednáním, ale hlavní rozhodovací pravomoc má celostátní výbor, který se sejde v pátek. KDU-ČSL také na pondělí svolala celostátní konferenci strany.

Povolební výroky Miroslava Kalouska o sestavování vlády
"Křesťanští demokraté neprodávají svá křesla. Slíbili jsme voličům, že se nebudeme podílet na žádné vládě, která by se opírala byť jenom o jeden jediný komunistický hlas, a držíme slovo." (4. června)
"Koncept trojkoalice v žádném případě není mrtvý. Je logická strategie ČSSD, která chce podpořit vládu co možná nejslabší, aby ji měla takříkajíc na lopatě." (22. června)
"Chtít ihned po volbách vládu odborníků je v zásadě nepochopení demokratického systému." (14. července, po Paroubkově návrhu sestavit úřednickou vládu)
"Cítíme potřebu svému koaličnímu partnerovi rozvázat ruce, aby nebyl svazován tím či oním ustanovením koaliční smlouvy. Jsme připraveni vyjednávat o uspořádání, které by reflektovalo politickou realitu a zajistilo naléhavé potřeby správy České republiky." (4. srpna, po výzvě ODS, aby hledala i další varianty povolebního uspořádání)
"Menšinová vláda ODS s účastí nestranických odborníků není nic jiného než velká koalice, kde roli ministrů za sociální demokracii suplují ti takzvaní nestraničtí odborníci. To je velká koalice, to není nic jiného. Něco takového by se nám velmi těžko podporovalo." (10. srpna)
Zdroj: ČTK

Zelení vládu závislou na KSČM nepodpoří

Předseda Strany zelených Martin Bursík odpoledne oznámil, že jeho strana nepodpoří žádnou vládu, která by byla závislá na hlasech komunistických poslanců.

"Dlouhodobě je znám postoj zelených k toleranci komunistů. Strana zelených se takových jednání neúčastní, ani takovou vládu nepodpoří," řekl Bursík.

Jednání Paroubka s Kalouskem navíc podle něj nemá oporu v Ústavě ČR, protože sestavováním vlády je pověřen předseda ODS Mirek Topolánek, nikoliv Paroubek.

"Další vývoj je v rukou prezidenta, jestli přijme demisi Topolánka a jestli bude předsedou vlády jmenovat Paroubka a jestli přijme koncept vládnutí závislý na komunistické straně," dodal Bursík.

Podle Bursíka se lidovci polekali diskuse ČSSD s ODS o změně volebního zákona. Paroubek v ní zmínil zvýšení volebních obvodů ze současných 14 na 18 nebo 22. "Myslím, že to byla strategie ČSSD. Nás to nevyděsilo. Ten návrh Paroubka je zjevně protiústavní," prohlásil Bursík.

Dolejš: KSČM by zřejmě takovou vládu tolerovala

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše je možné, že komunisté vládu ČSSD a lidovců tolerovat budou. "Náš postup by byl mírně odlišný od menšinové vlády ODS," řekl Novinkám Dolejš.

"Dovedu si představit, že tolerance vzniku takové vlády by byla možná. Říkám vzniku, ne vládnutí. Ale vznik takovéto středové vlády bychom mohli podpořit například tím, že bychom se hlasování o důvěře nezúčastnili a snížené kvórum už by mohlo postačit," uvedl Dolejš. Dodal ale, že zatím je sestavením vlády pověřen předseda ODS Mirek Topolánek.

Sociální demokraté po poledni oznámili, že končí veškerá jednání s ODS o toleranci jejího menšinového kabinetu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám