Hlavní obsah

Kalousek: Hradčanské náměstí bylo uzavřeno kvůli ješitnosti prezidenta

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hradčanské náměstí bylo během návštěvy čínské hlavy státu Si Ťin-pchinga uzavřeno kvůli ješitnosti prezidenta Miloše Zemana, prohlásil ve čtvrtek šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Řekl to při jednání o programu mimořádné schůze Sněmovny, kterou svolala pravicová opozice. Poslanci nakonec pořad schůze neschválili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Kalousek je jedním z těch, kteří se na Hradčanské náměstí chtěli dostat na ohlášenou demonstraci během slavnostní večeře Zemana s čínským prezidentem na Pražském hradě. Policie to ale zakázala. Argumentovala bezpečnostními opatřeními.

Takový důvod ve čtvrtek Kalousek zpochybnil. „Hradčanské náměstí nebylo zavřeno pro relevantní bezpečnostní riziko, ale z ješitnosti a pocitu nadřazenosti prezidenta republiky,“ prohlásil na plénu.

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měl na mimořádné schůzi vysvětlit incidenty, které čínskou návštěvu provázely. Podle TOP 09 a ODS bylo porušeno ústavní právo a lidé bezdůvodně šikanováni.

Opozice chce vysvětlení od vlády

„Žádáme vládu o vysvětlení, proč při celé řadě incidentů nebyla respektována rovnost před zákonem takzvaných čínských turistů a českých občanů,“ uvedl ještě dříve Kalousek.

Vláda by podle něj měla jasně říci, proč došlo k omezení ústavního práva a kdo o tom rozhodl. Vzápětí ale podotkl, že si nedělá iluze, že by koalice čtvrteční program schůze schválila. Tak se opravdu stalo. Mohli tak vystoupit jen poslanci s přednostním právem.

Pro schválení programu hlasovalo 40 zákonodárců z řad ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Ruku zvedl i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Proti bylo 66 poslanců, kromě vládního ANO a soc. dem. i komunisté a Úsvit. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Když někdo pokojně projevuje názor, nemá být šikanován policií ani někým jiným.
Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS

„Těch otázek je celá řada, odpovědí je také celá řada – a jsou často protichůdné. Chtěli jsme zařadit bod: informace ministra vnitra. Tomu vládní koalice zabránila, takže nám nezbývalo nic jiného než svolat mimořádnou schůzi,“ vysvětlil lídr občanských demokratů Petr Fiala.

Během návštěvy Si Ťin-pchinga se odehrálo několik incidentů, které ve společnosti vyvolaly kontroverze. Diskutovaným se stal například zásah policistů na FAMU.

„Když někdo pokojně projevuje názor, nemá být šikanován policií ani někým jiným,“ komentoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Vnitro: Policisté postupovali v souladu s právem

Poslanci dostali ve středu od ministerstva vnitra zprávu o postupu policie. Píše se v ní, že podle doposud uskutečněných šetření postupovali policisté v souladu s právním řádem a interními předpisy.

„Kontrolní orgány dosud zjistily pochybení v postupu Policie ČR v případě FAMU. Některé postupy policistů jsou prověřovány Generální inspekcí bezpečnostních sborů a  možné podněty k zákrokům sbírá i Vrchní státní zastupitelství v Praze,” uvedl Chovancův úřad.

„Mám důvěru ve velitele zásahu. Policisté návštěvu zvládli velmi dobře. Každý exces, který byl popsán v médiích, jsme prověřili. Některé z nich řeší GIBS. Jsme demokratický stát,“ řekl ministr vnitra.

V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta v ČR prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů například oznámení 19letého mladíka, že jej policista na služebně zfackoval a zesměšnil. Mladík měl být zadržen poté, co utrousil poznámku o čínském prezidentovi a následně si kontrolu dokladů chtěl natočit.

Anketa

Postupovala policie při návštěvě čínského prezidenta neadekvátně?
Ano
46,8 %
Ne
53,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3245 čtenářů.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Foto: Jan Handrejch, Právo

Návrh dohody EU s Británií je podle premiéra Bohuslava Sobotky pozitivním posunem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Staronový předseda ODS Petr Fiala během briefingu po svém zvolení.

Foto: ČTK

Zbyněk Stanjura

Reklama

Související články

Na FAMU to byla chyba, uznala policie

Vedení policie se ve čtvrtek na tiskové konferenci vyjádřilo k bezpečnostním opatřením při březnové návštěvě čínského prezidenta. Podle interního šetření...

Výběr článků

Načítám