Hlavní obsah

Kalousek chce řízení s Rathem za jeho prostořekost

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roztržka mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a poslancem Davidem Rathem (ČSSD) na úterním jednání Sněmovny bude mít dohru v mandátovém a imunitním výboru. Kalousek totiž výboru navrhl zahájit disciplinární řízení a žádá udělení pokuty prostořekému Rathovi. Ta by mohla podle zákona dosáhnout až jednoho měsíčního platu, tedy 58 944 Kč. Pokuta by byla příjmem státního rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec David Rath (ČSSD) při vystoupení ve Sněmovně

Článek

„Mohu potvrdit, že výbor žádost na zahájení disciplinárního řízení dostal,“ řekl Právu jeho šéf Jeroným Tejc (ČSSD) s tím, že výbor se návrhem bude zabývat příští týden.

Ministru financí už došla trpělivost s opakovanými výpady Ratha, který Kalouska opakovaně obviňuje z pití alkoholu. V úterý Rath veřejně pravil: „Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu.“ [celá zpráva]

Podle něj se to na Kalouskovi pozná podle toho, že se stupňuje jeho agrese a vulgarita. „Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu. A prosím, abyste držel své nervy a svoji vysokou hladinu alkoholu na uzdě,“ dodal Rath.

Reagoval tak na ministrova blíže neurčená slova, kterými ho měl mimo mikrofon počastovat. Rath totiž v diskusi k úsporným zákonům použil v zápalu boje místo slova retroaktivita výraz retrospektiva.

„Nechci polemizovat se svým předřečníkem o tom, že můj zdravotní stav mně již několik měsíců nařizuje přísně abstinovat, to je moje škoda, ne jeho,“ ohradil se pak u mikrofonu Kalousek a dodal: „Nicméně k jeho dobru by snad mělo patřit to, aby cizí slova používal pouze tam, kde si je zcela vědom jejich významu, tedy aby si nepletl retrospektivu s retroaktivitou.“

Na to Rath reagoval, že on se neplete, a pokud Kalousek nepil, pak je jeho stav způsoben používáním nějakých jiných chemických látek. „Případně to je už porucha struktury, a to je daleko vážnější. Z toho už se nevyspíte,“ ukončil roztržku Rath.

Navázal tím na dřívější hádku, kdy si oba politici vyměnili slova o alkoholicích a debilech, kterou Kalousek zakončil právě tím, že on se z alkoholu vyspí, zatímco Rath z debila ne.

Topolánek trestu unikl

Disciplinární řízení za projevy učiněné ve Sněmovně, kterými poslanec urazí někoho z kolegů, nejsou příliš časté. Naposledy mu v roce 2007 čelil tehdejší premiér Mirek Topolánek za svůj zdvižený prostředníček vůči opozičním lavicím. Nakonec ale trestu unikl. Zachránili ho od něj koaliční poslanci s argumentem, že se vzápětí po svém gestu omluvil, a tudíž ho není za co trestat. Topolánek pak gesto vysvětlil slovy, že znamenalo: „Kalousku, jsi jednička.“

V případě Ratha někteří poslanci kuloárově tipují, že se možná finančnímu trestu nevyhne. Jednak proto, že svými vystoupeními dráždí kolegy, jednak proto, že vládní poslanci mají v patnáctičlenném mandátovém a imunitním výboru početní převahu s devíti hlasy proti šesti.

Reklama

Výběr článků

Načítám