Hlavní obsah

Kabinet kývl na novelu zákona o sociálních službách

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Novela zákona o sociálních službách, kterou vláda kvůli sporům několikrát odložila, ve středu nakonec prošla. Norma z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) řeší několik sociálních oblastí. Zvyšuje se například příspěvek na péči o lidi, kteří nemohou žít bez pomoci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

„Vláda schválila novelu zákona o sociálních službách. Počítá se silnější podporou rodin trojčas a vícerčat, zvýší příspěvek na péči ve IV. stupni,” uvedl na Twitteru mluvčí kabinetu Martin Ayrer.

K novele zákona se sešla více než stovka rozporů. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) ráno při příchodu do Strakovy akademie kritizovala Marksovou, že vůbec nechápe, jak s takovým materiálem může přijít na vládu. Kabinet ho nakonec ale stejně schválil.

Novela řeší několik sociálních oblastí. Počítá například se zvýšením příspěvku na péči o lidi, kteří nemohou žít bez pomoci. V některých případech by mohl vzrůst z 13 200 korun až na 19 200. Norma rovněž stanovuje minimální sumu, která by se poskytovala na dotace na sociální služby.

Pečovatelka zdarma

Rodiče, kterým se narodí trojčata nebo čtyřčata, by měli mít nárok na bezplatnou pečovatelku. Marksová upozornila, že nárok na pomocnici je už nyní, ale může se starat pouze o domácnost a nesmí vzít děti fyzicky do rukou. To by se teď mělo změnit.

Ministryně rovněž chtěla, aby se hospice, které pomáhají umírajícím a lidem s nevyléčitelnou chorobou, zařadily mezi sociální služby. Pojem hospic doposud v zákoně zakotven není. Z toho ale nakonec sešlo, do novely zákona o zdravotních službách totiž tento návrh načte ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD). Novou sociální službou se naopak stanou klokánky.

Bude to komplikovat práci, kritizuje opozice

Norma nyní poputuje do Sněmovny, kde se očekává rozsáhla diskuze. „Zvýšení příspěvku na péči pro osobu s nejvyšším stupněm závislosti, která je v domácí péči, považuji za rozumné. O kolik příspěvek navýšíme, je k diskusi, kterou jistě v Poslanecké sněmovně povedeme,” míní místopředsedkyně TOP 09 a členka výboru pro sociální politiku Markéta Adamová.

Novela však má podle ní řadu nedostatků. „Ačkoli je jejím cílem systém sociálních služeb zjednodušit, obávám se, že jde v mnoha případech opačným směrem. Řada dalších administrativních překážek komplikuje sociálním pracovníkům práci. Jejich energie by měla být soustředěna do samotné pomoci klientům, a ne do neustálého papírování,” míní Adamová.

Reklama

Výběr článků

Načítám