Hlavní obsah

K Zemanovi míří bývalý šéf Úřadu vlády Novák

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý vedoucí Úřadu vlády někdejšího premiéra za ODS Mirka Topolánka Jan Novák (39) nastupuje podle informací Práva od 1. dubna na Pražský hrad jako ředitel nově zřizované administrativní sekce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák

Článek

„Dostal jsem od vedoucího Kanceláře prezidenta (Vratislava Mynáře – pozn. red.) nabídku na pozici ředitele sekce, která se má jmenovat administrativní. Měl bych mít na starosti nepolitické záležitosti administrativního rázu a dále útvary pro styk s veřejností, památkovou péči či archívy KPR (Kanceláře prezidenta republiky) a Pražského hradu,“ řekl v pátek Právu Novák.

Dodal, že externí konzultační smlouvu s Hradem pro oblast státních institucí už má od roku 2014.

Novák uvedl, že pozice odpovídá jeho profesní praxi státního úředníka, nabídky návratu do KPR si váží. Právě na Hradě za prezidenta Václava Havla v roce 1994 začínal Novák svoji kariéru jako stážista. V KPR pak pracoval i za Václava Klause v politickém odboru a jako ředitel bezpečnostního odboru.

V roce 2006 nastoupil jako šéf Úřadu vlády za Topolánka. V roce 2010 byl tři měsíce po příchodu Petra Nečase odvolán a odešel na Národní bezpečnostní úřad, kde rok a půl dělal náměstka. V roce 2013 vedl Novák prezidentskou kampaň Janu Fischerovi.

Poté, co Fischer v přímé volbě pohořel, zakotvil Novák v privátním sektoru, kde radil soukromým firmám zabývajícím se pojišťovnictvím a poradenstvím. Novák je také předsedou správní rady projektu Dny české státnosti.

Novákovo jméno figurovalo v souvislosti se stamiliónovou kauzou Promopro, smlouvu s firmou totiž podepisoval on. Podle Nováka byl ale jeho podpis čistě formální záležitostí a nemohl odmítnout ke smlouvám připojit svůj podpis. Policie ho kvůli předražené zakázce na rozdíl od jiných pracovníků Úřadu vlády neobvinila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám