Hlavní obsah

Jurečka: Manželství pro všechny? Spíš projde ústavní definice svazku muže a ženy

Lidovci v příštích týdnech předloží návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V rozhovoru pro Novinky to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Schválení je podle něj v současném „konzervativním“ složení Sněmovny více pravděpodobné než to, že by prošlo manželství pro stejnopohlavní páry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na fotografii z loňského prosince

Článek

„Myslím, že reálně může příběh skončit návrhem na ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy. Může se stát, že do Ústavy projde spíše tato varianta,“ řekl Jurečka.

Zároveň potvrdil, že lidovci návrh do dolní parlamentní komory předloží. „V příštích týdnech,“ upřesnil vicepremiér.

Jurečka to řekl v souvislosti s informacemi, že někteří koaliční poslanci se otevřeně hlásí k tomu, že předloží návrh na schválení manželství pro všechny. Vicepremiér podotkl, že podporu návrhu ze strany zástupců vládních stran nebude považovat za porušení koaliční smlouvy.

„Když se dívám na dnešní Sněmovnu, tak bych řekl, že je ještě o něco konzervativnější než ta minulá. Nemyslím si, že tento návrh (na stejnopohlavní sňatky), který je diskutován a bude podán, má šanci projít,“ dodal s odkazem na změnu povolebního uspořádání.

Jurečka: Opakování 5000 korun na dítě? Musel by vzniknout nový zákon

Domácí

Ve Sněmovně se jak otázka uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, tak zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením objevila již v minulém volebním období. Poslanci v dubnu 2021 symbolicky podpořili v prvním čtení oba návrhy, ale před říjnových volbami dále rozhodnout nestihli. Poté někteří poslanci, již liberální návrh podporovali, svůj mandát neobhájili.

Lidovci, jichž naopak přibylo (na 23 poslanců), jsou v otázce práv homosexuálních párů konzistentní, připomněl Jurečka. „Držíme se toho, co je v našem koaličním prohlášení, a sice, že jsme připraveni jednat o úpravách registrovaného partnerství v rámci novely občanského zákoníku. Aktivně se hlásím k tomu, že jsem připraven to podpořit. Myslím, že jsou tam věci, které je potřeba upravit a narovnat. Nebudu ale podporovat, že je tady institut manželství pro všechny,“ uvedl ministr.

Kdo rozhodne?

Podobně jako lidovci se k schválení manželství pro všechny staví hnutí SPD, proti by hlasovalo všech 18 zástupců. Vyplývá to z vyjádření šéfa klubu SPD Radima Fialy pro Novinky. Jurečkův návrh by naopak podpořili.

Naopak Piráti (4) a STAN (33) otevřeně podporují stejnopohlavní svazky.

Jak vybrat ten pravý zásnubní prsten

Styl

Z řad koalice tak bude dále záležet na hlasech zástupců TOP 09 (14) a ODS (34), kteří budou mít volné hlasování. „Myslím, že je to součást kulturních válek, na než teď nemáme čas ani prostor,“ komentoval pro Novinky šéf poslanců ODS Marek Benda, který je osobně proti, a pokud by se návrh objevil, přidal by se k lidovecké předloze na ústavní ochranu.

Klíčovou roli může v dolní parlamentní komoře sehrát 72 poslanců hnutí ANO, kteří rovněž nejsou v otázce jednotní. „Nemáme to spočítané,“ odvětila šéfka klubu ANO Alena Schillerová Novinkám na dotaz, zda uvnitř klubu převažuje liberálnější či konzervativnější část. V kuloárech nicméně zaznívá, že je většina spíše proti manželství pro všechny.

Zatímco pro schválení běžného zákona je potřeba 101, na ústavní novelu je nutných 120 hlasů z 200členné Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám