Hlavní obsah

Julínek ustoupil lékařům, lékárníkům pravomoci nepřibudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek po středečním setkání se zástupci lékařů oznámil, že nerozšíří kompetence lékárníků. Lékaři si prosadili, že na seznamu léků, které budou moci lékárníci vydávat oproti současné praxi bez receptu, budou pouze ty, které sami doporučí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

"Naše tendence je zvýšit počet volně prodejných léků, aby je pacienti měli snáze dostupné. Zástupci lékařů jsou většinou pro. Skupina léků s omezením bude především pro léky s pseudoefedrinem, tím přispíváme k boji proti kriminalitě. Také tam budou léky, na kterých se dohodneme," řekl novinářům ministr.

Člen tiskové komise Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek potvrdil, že lékaři souhlasí s tím, aby se skupina volně prodejných léků rozšířila. "Shoda je, že zařazování bude podle odborných kritérií, nikoli podle politických tlaků, nebo lékárenských či distributorských lobby," řekl.

Seznam léků před časem zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby o něm mohla odborná veřejnost diskutovat. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka stála za návrhem především lobby farmaceutických firem, kterým by narostly zisky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám