Hlavní obsah

Lékařům vadí, že by lékárníci vydávali léky na recept bez předpisu

Česká lékařská komora i další lékařské organizace jsou proti návrhu ministerstva zdravotnictví, aby lékárníci mohli dát bez receptu některé léky, které jsou zatím jen na recept. Lékárníci oponují, že podmínky pro výdej jsou dostatečně ošetřeny a zdraví pacientů nebude ohroženo.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Lékaři za úpravou zákona vidí lobby farmaceutických firem. Ilustrační foto.

Článek

"Ten nápad nemá žádné medicínské opodstatnění. Je motivován čistě komerčně, snahou co nejvíce zvýšit prodej léků," řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Lobby farmaceutických firem vidí za návrhem také Sdružení ambulantních specialistů (SAS). Jakýkoli lobbing však ministerstvo zdravotnictví odmítá.

Vedle obou zmiňovaných profesních organizací se proti návrhu postavila i Česká gynekologická a porodnická společnost. Lékařům nejvíce vadí to, že by lékárníci dle jejich názoru mohli do značné míry rozhodovat o léčbě pacientů.

"V rozpoznání nemocí jsou jen poučení laici," řekl výkonný místopředseda SAS Zorjan Jojko.

"Lékárník nebude mít možnost skončit nebo změnit chronickému pacientovi léčbu, ani ji nově zahájit. Bude jen pokračovat v léčbě, kterou započal lékař," nesouhlasí viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Lékárníkům vadí, že musí porušovat zákon

Lékárník bude moci dát lék například pacientovi, který si léčí vysoký tlak, odjel na cesty a svůj přípravek nechal doma. Zkontroluje v počítači pohledem do centrálního úložiště dat, zda a v jakém dávkování má pacient lék předepsaný od svého lékaře. Teprve pak mu ho vydá. Dnes vydáním léku bez receptu porušil zákon. V případě jeho nevydání naopak mohl ohrozit zdraví pacienta.

Léky, které budou nově bez receptu, dá Státní ústav pro kontrolu léčiv na takzvaný pozitivní seznam. Jsou na něm přípravky na vysoký tlak či cholesterol, na léčení astmatu a také antikoncepce. Stanoveny budou také povolené počty balení, jež smí lékárník vydat. Pacient musí mít stanovenou diagnózu od lékaře, první vydání léku tedy musí být vždy s receptem.

Reklama

Výběr článků

Načítám