Hlavní obsah

Jste pokrytci, drancujete peněženky občanů. Opozice pranýřovala vládu za zvyšování daní

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Tvrdou kritiku od opozice si ve středu vyslechla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Sněmovní rozpočtový výbor řešil daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň na tabák, alkohol a hazard, ale dotkne se také pojišťoven či domovních kotlů na zemní plyn. Opozice varuje, že se kvůli tomu zdraží bydlení i pojištění. Rozpočtový výbor nakonec doporučil změny ohledně domovních kotelen vypustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na schůzi Sněmovny

Článek

„Cílem návrhu je ochránit občany před návykovými látkami a závislostmi. Vyšší daně mohou zvýšit příjmy veřejných rozpočtů a donutit konzumenty k omezení spotřeby,“ hájila návrh před poslanci Schillerová.

V případě tabáku by měla spotřební daň stoupnout příští rok o zhruba deset procent, u tvrdého alkoholu zhruba o 13 procent.

V případě lihu navrhlo ministerstvo financí zvýšení z 57 korun na 64,50 koruny na půllitru 40procentního alkoholu. Spotřební daň z cigaret se má podle návrhu zvýšit z 27 procent na 30 procent u procentní části a z 1,46 koruny na 1,61 koruny na kus u pevné části sazby. Krabička by tak mohla zdražil až o 13 korun.

Schillerová také řekla, že Čechům v posledních letech stouply mzdy, a tedy i jejich kupní síla, a spotřební daň na líh se zvyšovala naposledy v roce 2010.

Nejde vám o boj se závislostí, vyčítal Kalousek

Opoziční poslanci Schillerové její argumentaci doslova omlátili o hlavu. „Ve vší úctě, vládní argumentace, že hlavní motiv je boj se závislostí, je zcela nevěrohodný. Kdybyste řekli, že jste se rozhodli zvýšit daňovou zátěž, že potřebujete víc peněž do rozpočtu, tak s tím nesouhlasím, ale pochopil bych to. Tohle je pokrytecké,“ zkritizoval šéf poslanců TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Návrh motivuje zahraniční vlastníky pojišťoven, aby zvýšili odvod dividend do zahraničí
Miroslav Kalousek (TOP 09)

Podotkl, že vláda chce bojovat se závislostmi na alkoholu, ale zároveň snížila DPH u točeného piva na 10 procent. „Každý notorik vám potvrdí, že je jedno, jak do sebe dostane svou dávku alkoholu. Vám nejde o žádný boj se závislostí, jde jen o drancování peněž občanů,“ prohlásil Kalousek.

„Když dáte do jména zákona, že jde o zvýšení příjmů veřejných rozpočtů, tak nevím, proč se nám snažíte nabulíkovat, že jde o zdraví obyvatelstva,“ přidal se pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

K hazardu vybízí sama ministryně, opáčil Stanjura

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zase zpochybnil zvyšování spotřební daně u hazardu. „Je to paní ministryně, která zavedla nový hazard Účtenkovka, a ještě se fotí s výherci a říká sázejte, posílejte účtenky, třeba něco vyhrajete,“ připomněl Stanjura loterii, kterou Schillerová zavedla v souvislosti s EET.

Pod palbou kritiky je i návrh na zrušení osvobození od daně u zemního plynu pro domovní kotelny. Podle propočtů vlády se plyn zdraží o 20 korun na osobu za měsíc. Pětičlenná rodina tak zaplatí 1200 korun ročně navíc.

„Není důvod zdražovat lidem bydlení, už dnes je extrémně drahé, bude to další náklad pro lidi, kteří už dnes nemají na to zaplatit nájem,“ konstatoval Ferjenčík.

Zdražení tepla pro některé lidi přiznal dříve i ministr životního prostředí Richard Brabec.

Poslanci nakonec doporučili, aby zůstal zachován stávající stav. Pozměňovací návrh komunistů podpořili i vládní poslanci z ANO a ČSSD, i když stanovisko ministerstva financí bylo negativní. Schillerová to chce řešit příští týden na poslaneckém klubu ANO.

Ten zákon se zkrátka podpořit nedá
Zbyněk Stanjura (ODS)

Problematické je podle opozice i snížení uznatelnosti technických rezerv u pojišťoven. V praxi to chodí tak, že si pojišťovny tvoří rezervy pro mimořádné situace, aby mohly své pojištěnce vyplatit v každém případě.

Tyto peníze jsou daňově uznatelné a nemohou být vyplaceny jako dividendy. Pojišťovna si je může odečíst ze základu daně. Ministerstvo financí chce nově uznávat pojišťovnám mnohem menší rezervy, než jim uznává teď.

„Z hlubin ministerstva financí byly s těmito nápady konfrontování ministři za ČSSD, ODS, KDU-ČSL i TOP 09. Vždy po pečlivé debatě vyhodnotili ten návrh jako škodlivý pro Českou republiku. Ten návrh motivuje zahraniční vlastníky, aby zvýšili odvod dividend do zahraničí, protože proč by si ty peníze měli nechat zdaňovat,“ uvedl Kalousek.

„Chcete poškodit českou ekonomiku. Za 10 miliard je to hodně drahá sranda. Navrhuji to vypustit,“ dodal. Podle Kalouska také dojde ke zdražení pojištění.

Opoziční poslanci navrhli celou řadu pozměňovacích návrhů, kromě pojišťoven chtějí dát ze zákona pryč i návrh vlády ohledně zemního plynu. „Ten zákon se zkrátka podpořit nedá,“ shrnul Stanjura.

Předloha se nyní nachází před druhým čtením ve Sněmovně. O pozměňovacích návrzích budou poslanci definitivně hlasovat ve třetím čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám