Hlavní obsah

Jsem vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, řekl Zeman

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman ve středu před poslanci ve Sněmovně podpořil návrh státního rozpočtu na rok 2021 s deficitem 320 miliard, poznamenal ale, že vždy podporoval politiku šetření a že je vykolejený, když musí schvalovat tak výrazný schodek. Je podle něj důležité si uvědomit, že zdroje nejsou a půjčené peníze bude muset někdo splácet. Zkritizoval také spory kolem superhrubé mzdy.

Miloš Zeman ve Sněmovně podpořil rozpočet i kritizovalVideo: psp.cz

 
Článek

„Byl jsem vychován v tom, že dluhy ujídají z mísy. Podporoval jsem proto vždy politiku šetření. Teď jsem tak trochu vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, i když bych si přál, aby se při tom neplýtvalo,“ uvedl před poslanci prezident.

Chtěl by prý, aby výdaje byly jednorázové a krátkodobé. „A když už to jsou nevratné dotace, tak bych si přál, aby byly časově omezené,“ dodal.

Státní finance jsou na ventilátoru, šetřete. Opozice kritizuje návrh rozpočtu

Domácí

Podle Zemana je důležité si také uvědomit, že peníze bude muset někdo splácet. „Zdroje nejsou. Můžeme si půjčit, ale tu půjčku musíme splatit. A jestli ji bude splácet tato, nebo příští generace, je irelevantní, někdo to splácet musí,“ řekl.

Nechce zvýšení daňové slevy na poplatníka

Jedním dechem dodal, že je proti velkorysým návrhům, jako je například návrh na zvýšení slevy na poplatníka. „To je sice hezké, ale znamená to výpadek příjmu,“ sdělil.

Zvýšit daňovou slevu na poplatníka o 200 korun měsíčně navrhuje v souvislosti s plánovaným zrušením superhrubé mzdy ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Podoba daní po zrušení superhrubé mzdy? Babiš s Hamáčkem se nedohodli

Domácí

Zeman kritizoval ve Sněmovně také spory kolem superhrubé mzdy. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) počítá se sazbami daně z hrubé mzdy 15 a 23 procent, ale jen na dva roky, Hamáček kromě zvýšení daňové slevy na poplatníka navrhuje sazby ve výši 19 a 23 procent. Ve Sněmovně se navíc objevily dva návrhy na výši daní po zrušení superhrubé mzdy.

Podle Zemana je podstata věci ve výši daňové sazby.

„Uvědomuji si, že snížení sazby daně z příjmu na hodnotu 15 procent zasáhne ekonomiku ztrátou 90 miliard ročně. Vidím zde ale rozumný kompromis spočívající v tom, že bude snížení daně z příjmu omezeno 2 lety,“ sdělil k tomu prezident.

Pracovní volno by bylo mrhání penězi

Prezident se vyjádřil i k návrhu odborů na vyhlášení dvou volných dnů před svátkem 17. listopadu, což vidí jako mrhání penězi. Poukázal na propočty, podle nichž by volno pro ekonomiku znamenalo ztrátu 24 miliard korun.

Zeman se krátce vyjádřil i k vývoji epidemie koronaviru. „Já jsem se zhrozil, že je za den 300 mrtvých. Kolegové, to je strašlivé číslo,” uvedl Zeman.

Dosud nejvyšší denní bilance úmrtí s covidem je 244 mrtvých z 3. listopadu. Některá média ale občas zveřejňují rozdíl mezi statistickými reporty, v nichž však mohou být případy i z několika dnů. Právě to zřejmě prezidenta spletlo.

Pracovní volno 13. a 16. listopadu nebude

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám