Hlavní obsah

Jestliže lidovci neodvolají Čunka, udělá to Topolánek

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf lidovců a vicepremiér Jiří Čunek ve středu během zasedání celostátní konference KDU-ČSL znovu prohlásil, že se nechystá rezignovat. Podle informací Práva chce Mirek Topolánek Čunka odvolat bez ohledu na výsledek jednání lidovců.

Článek

Přestože ve středu pokračovala kritika na Čunkovu adresu z řad jeho spolupracovníků kvůli výrokům o Romech, lidovci svého šéfa opět podrželi. Žádné usnesení, které by jej vyzývalo k rezignaci, nebylo ani navrženo. Právě na rozhodnutí celostátní konference KDU-ČSL se přitom v úterý po koaliční schůzce odvolávali občanští demokraté a zelení.

Topolánek měl na tomto setkání zopakovat návrh, že by se Čunek mohl do vlády vrátit, pokud se mu podaří vyvrátit podezření z přijetí půlmiliónového úplatku. Pokud premiér Čunka odvolá, bude na lidovcích, koho navrhnou na uvolněné místo ministra pro místní rozvoj. Již dříve se hovořilo o prvním místopředsedovi Romanu Línkovi.

Čunek během jednání lidovců novinářům řekl, že nerezignuje. Na dotaz, jestli očekává, že ho odvolá celostátní konference, odpověděl: "Předpokládám, že tak daleko to nedojde."

"Nejsme rasisté"

Lidovci se přitom obávají, že kvůli svému předsedovi dostanou nálepku extremistické a xenofobní strany. Mimořádně svolané předsednictvo ještě před zasedáním konference proto přijalo usnesení, které ujistilo veřejnost, že KDU-ČSL není xenofobní a rasistická strana.

"KDU-ČSL odsuzuje jakoukoli xenofobii a rasismus," uvádí se v prohlášení předsednictva.  "Je to reakce na názory, že se radikalizujeme," komentoval usnesení  Línek. Text ale rozhořčil Čunkovy kritiky, kteří volají po jeho odchodu.

Jílek: měl by se zachovat jako chlap

Podle šéfa  lidoveckých senátorů Adolfa Jílka se strana dostala do pozice mrtvého brouka, který pouze vyčkává, až se bouře přežene. Jílek uvedl, že Čunka vyzval k odchodu osobně. "Je to především jeho osobní problém a neměl by brát stranu a koalici jako rukojmí. Osobně jsem mu řekl, aby se k tomu postavil jako chlap," řekl Právu Jílek.

Další kritička, ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že na Čunkově místě by rezignovala. "Jak jsem nežádala rezignaci Jiřího Čunka v minulosti, tak ji nežádám ani nyní. Kdybych ale byla v jeho situaci, tak bych vládě v žádném případě situaci dál nekomplikovala a problém bych už dávno řešila odchodem z vlády," řekla Parkanová. Stejně jako Jílek se ale diskuse na včerejší celostátní konferenci ne-účastnila a předčasně odjela.

Také europoslanec Jan Březina soudí, že by měl Čunek odejít, pokud nevyřadí ze svého slovníku protiromské výrazy.

Kriticky proti Čunkovi vystoupil znovu místopředseda poslanců Pavel Severa. Ten podle svých slov předsedu zatím vyzývat k odchodu nebude. "Byl jsem požádán, abych měl trpělivost, že se v koalici a ve vládě věci řeší," řekl novinářům.

Reklama

Výběr článků

Načítám