Hlavní obsah

Fiala: Jestli měl Zeman s Green Dealem problém, měl to říct Babišovi

Podle šéfa vlády Petra Fialy (ODS) není možné, aby se Česko vyvázalo z takzvané Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), jak navrhl prezident Miloš Zeman ve svém vánočním poselství. Výhrady měl podle něj sdělit jeho předchůdci Andreji Babišovi (ANO), který s dohodou v roce 2019 souhlasil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Designovaný premiér Petr Fiala

Článek

„Zelený úděl je rámec, který byl schválen v roce 2019. Žádný mechanismus vystupování z toho není,“ řekl Fiala v nedělní Partii na CNN Prima News s tím, že má dohoda zajistit, aby Evropa nezhoršovala klima. „Babiš s tím souhlasil,“ zdůrazňoval.

„Jestli se to nelíbilo panu prezidentovi, tak měl předcházejícího premiéra důrazně žádat, aby s něčím takovým nesouhlasil,“ podotkl ministerský předseda.

Připustil navíc, že i on byl během vyjednávání předchozí garnitury kritický. „Byl jsem přesvědčen, že souhlas se Zeleným údělem měl být podmíněn tím, aby jádro bylo součástí čistých zdrojů,” zdůraznil.

Zeman podpořil povinné očkování a obvinil ekology a NATO

Domácí

Zeman minulou neděli ve svém vánočním projevu uvedl, že dohodu považuje za výsledek toho, že se z ekologie stalo náboženství. Současně ji označil za hlavní příčinu růstu cen energií v Česku, který bude podle něj pokračovat.

Dohoda podle něj přikazuje přestat v roce 2030 topit zemním plynem a v roce 2035 nejezdit v automobilech se spalovacími motory. Zemanem zmiňovaná opatření jsou většinou ve fázi návrhů unijní exekutivy. Pokud jde o zemní plyn, návrh počítá s o deset let pozdějším termínem, a v případě vozidel je rok 2035 možným koncem prodeje daných nových automobilů.

„Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z tzv. Zeleného údělu pro Evropu,“ prohlásil Zeman.

Z Green Dealu se nelze vyvázat, připomněl Zemanovi Babiš

Domácí

Nyní označil Fiala za prioritní, aby se plyn dostal mezi přechodné zdroje, a především jádro tedy patřilo mezi čisté zdroje. „Máme velkou šanci to prosadit,“ deklaroval.

FT: Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice

Zahraniční

Premiérovu tvrzení nahrává i sobotní zpráva listu Financial Times, který uvedl, že chce Evropská komise zařadit jádro a zemní plyn na seznam zelených investic. Informaci již ocenili čeští politici napříč stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám