Hlavní obsah

FT: Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi zelené investice. Informoval o tom v sobotu list Financial Times, který má chystaný návrh k dispozici. O zařazení jaderné energie na seznam zelených investic dlouhodobě usiluje mimo jiné Česko.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila klimatický plán označovaný jako Evropská zelená dohoda.

Článek

Brusel chce uznat jadernou energii a formy zemního plynu jako „zelené” aktivity v rámci přelomového klasifikačního systému EU, který má finančním trhům pomoci rozhodnout, co se dá považovat za udržitelné investice.

Investice do jádra by podle představ unijní exekutivy měly směřovat nejméně příštích dvacet let a do zemního plynu deset let.

Lídři EU se neshodli na podpoře jaderné energie

Stalo se

Návrh dokumentu, který měla redakce Financial Times možnost vidět, uvádí, že Unie za určitých okolností udělí „zelené razítko” kontroverzním zdrojům energie, včetně jádra a zemního plynu.

Německo zavírá tři jaderné elektrárny, zbývající skončí příští rok

Ekonomika

Unijní exekutiva k rozhodnutí dospěla poté, co hlasitá skupina projaderných zemí v čele s Francií požadovala, aby taxonomie netrestala zdroje energie, které zajišťují většinu jejich výroby elektřiny. O tento krok dlouhodobě usilovala také česká vláda.

„Návrh EK zařadit jádro a zemní plyn mezi čisté zdroje energie je dobrý signál. Je to jeden z klíčů k energetické soběstačnosti,” míní premiér Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám