Hlavní obsah

Jermanová se pokusí vrátit do Sněmovny, kandiduje i exministryně Malá

Středočeský kraj

Bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bude v říjnových volbách usilovat o návrat do Poslanecké sněmovny. Dřívější spekulace potvrdila kandidátka ANO pro Středočeský kraj serveru idnes.cz. V Jihomoravském kraji bude kandidovat do dolní komory i exministryně spravedlnosti Taťána Malá, která v roce 2018 odstoupila z funkce už po 12 dnech kvůli plagiátorství svých diplomových prací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová

Článek

O opětovné kandidatuře Pokorné Jermanové se mluvilo již dříve. V loňských krajských volbách se ji po sérii skandálů nepodařilo obhájit hejtmanské křeslo.

Kauzy se týkaly například služebního auta využívaného jejím manželem a smluv s externisty na krajském úřadu za statisícové částky.

Středočeskou hejtmankou je Pecková

Krajské volby

Pokorná Jermanová krátce po krajských volbách oznámila, že bude na mateřské dovolené se svou dcerou a vedle působení v krajské opozici chce dál pracovat pro hnutí.

Na krajském sněmu v květnu podle očekávání neobhajovala ani funkci předsedkyně středočeské organizace. Už dříve uvedla, že nastal čas na změnu.

Středočeskou jedničkou je ministr Havlíček 

Do čela středočeské kandidátky se postaví dvojministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO), dvojkou bude poslanec a lékař Julius Špičák. Mezi dalšími se o místo v dolní komoře znovu utká také Helena Válková či Stanislav Berkovec.

Původně se spekulovalo, že kandidátku na domácím středočeském hřišti povede přímo premiér Andrej Babiš (ANO). Ten si však nakonec „střihne” premiérský duel s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji.

Babiš opět slibuje, že zmizí z politiky. Ale až za další čtyři roky

Domácí

Pokorná Jermanová ve Sněmovně působila po volbách 2013, kdy byla i v jejím vedení. Po sněmovních volbách v roce 2017 se kvůli práci v krajském zastupitelstvu, kde působila od listopadu 2016 i jako hejtmanka, poslaneckého mandátu vzdala.

Vedle Malé kandiduje i žokej Váňa

Překvapením je i kandidatura Taťány Malé na čtvrtém místě kandidátky ANO v Jihomoravském kraji.

Na pátém místě kandidátky ANO v Karlovarském kraji bude osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Do Sněmovny neúspěšně kandidoval už před čtyřmi lety.

ANO má peníze a média, my jsme museli pracovat, vysvětluje Maláčová

Domácí

Už dříve oznámil nominaci v pozici dvojky Olomouckého kraje šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Výběr článků

Načítám