Hlavní obsah

Jednání o nové vládě zahájí Klaus v pátek s lidovci

– PRAHA

Prezident Václav Klaus začne jednat se zástupci politických stran o nové vládě v pátek, kdy se setká s představiteli lidovců. Reprezentanty čtyř dalších parlamentních stran ODS, ČSSD, KSČM a Strany zelených přijme až příští týden.

Článek

Podle Klausova mluvčího Petra Hájka se prezident vždy setká nejen s předsedy, jako to bylo posledně, ale s širším vedením stran. Úřadujícího šéfa lidovců Jana Kasala tak na Pražský hrad doprovodí další dva členové vedení KDU-ČSL.

Klaus chtěl původně zahájit politické konzultace ve čtvrtek. Podobně jako při posledních rozhovorech hodlal začít od menších stran. Jako první tedy měli přijít na řadu zelení. "Vedení strany ale bude na kongresu v Ženevě a máme i jiné povinnosti," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. Na Hrad by proto měli přijít až v pondělí nebo v úterý.

Prezident chce podle Hájka během rozhovorů zmapovat reálnou situaci na politické scéně před tím, než pověří nového premiéra sestavením vlády. Klaus už avizoval, že se jmenováním nového předsedy vlády chce počkat až po senátních a komunálních volbách, které se uskuteční koncem října. [celá zpráva]

ODS i ČSSD doufají v šanci sestavit vládu

Občanští demokraté doufají, že jako vítězové voleb dostanou od Klause ještě jednu šanci k sestavení vlády. Jejich předseda se kvůli tomu dokonce hodlá stáhnout do pozadí a ODS by mohla na premiérské křeslo nominovat nestraníka. Takzvaná úřednická vláda by podle ODS měla zemi dovést k předčasným volbám. Toto řešení podporují i zelení. "Na Hrad si půjdeme vyslechnout prezidentovy návrhy, protože jeho názor je nyní určující," dodal Bursík.

ČSSD jako druhá nejsilnější strana by si přála, aby poté, co Topolánkova vláda minulý týden nezískala důvěru parlamentu, nyní Klaus pověřil jednáním o vládě jejich předsedu Jiřího Paroubka. [celá zpráva] Ten navíc tvrdí, že je schopen sestavit kabinet a získat pro něj důvěru poslanců.

Klaus zatím o premiérských kandidátech mlčí. V médiích se už objevila jména možných kandidátů, například posledního československého premiéra Jana Stráského či exministrů Vladimíra Dlouhého a Jaroslava Bureše.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident začne jednat se stranami ve čtvrtek

Prezident Václav Klaus chce už ve čtvrtek začít debatovat s představiteli sněmovních stran o nové vládě. Postupně se chce sejít s tří až pětičlennými...

Výběr článků

Načítám