Hlavní obsah

Jediný dochovaný exemplář jednokorunové bankovky se vydražil za 1,25 milionu

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nikdy nebyla v oběhu a podle všeho se dochoval jeden jediný kus na celém světě. Jedná se o slovenskou státovku o hodnotě 1 Ks z roku 1945 čili z období samostatného Slovenského štátu. Jde tak o jednu z nejvzácnějších bankovek 20. století na území bývalého Československa. Internetová aukce nabídla sběratelům a širší veřejnosti unikátní příležitost tuto speciální slovenskou korunu koupit, a nakonec se vydražila za 1 250 000 korun.

Jediný dochovaný exemplář jednokorunové bankovky se vydražil za 1,25 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Slovenská korunová státovka je složená z pěti různých kusů. Původní majitel, zaměstnanec tiskárny Neografia, kde byla bankovka nejen vytištěna, ale následně i skartována, si na památku odnesl pět dílů této státovky.

Do oběhu se tato bankovka nikdy nedostala. V době končící války, kdy se začaly ceny zvyšovat, ztratila její papírová verze smysl. V té době se již vyskytoval papírový nominál pětikoruny, který byl dostačující nejnižší státovkou, a koruna již také existovala ve formě mince.

Zaprášený talíř ze skříně se proměnil v nefalšovaný poklad

Koktejl

„Vyvolávací cena je 100 000 Kč, ale vzhledem k tomu, že se jedná o jediný známý kus, odhaduji, že se její cena může snadno vyšplhat přes milion korun,“ uvedl již před dražbou Aleš Kohout, spolumajitel aukční společnosti Bankovky.com, která bankovku dražila pro svého klienta.

V minulém roce společnost vydražila v internetové aukci pětitisícovku z roku 1919 za 14 520 000 Kč, čímž se potvrdil rostoucí zájem o investování do bankovek.

Pětitisícová bankovka se vydražila za více než 12 milionů

Domácí

Nevydaná státovka nemá na sobě uveden letopočet, ale odhadovaným rokem je 1945. Tisk a skartaci státovky zařizovala tiskárna Neografia v Turčianském Svätém Martinu.

„Říká se, že tehdejší dělník tiskárny se nedostal k celým exemplářům, ale účastnil se přepravy rozřezaných kusů a při té příležitosti vynesl pět částí, z kterých si na památku státovku poskládal,“ řekl Novinkám Kohout. Bankovka se odtud dostala do sbírky významného bratislavského sběratele, který ji měl v držení od roku 1980.

Foto: Novinky

Jediný dochovaný exemplář jednokorunové bankovky jde do dražby

Slovenská koruna má rozměry 110 x 59 mm, převážná barva líce je černofialová. V levé polovině je umístěna hlava krojovaného chlapce z profilu a na ni je vložena velká číslice ´1´. Ve zbývající části je jednoduchým hůlkovým písmem uveden nápis Slovenská republika a jedna koruna slovenská, rusínská číslovka je psána azbukou a nechybí ani německé a maďarské pojmenování číslice. Převládající barva rubové strany je oranžová. V pravé i levé polovině jsou velké číslice jedniček, uprostřed je státní znak, vodorovný pásek nese název jedna koruna slovenská.

Na listopadové aukci, která byla zaměřená na papírová platidla obíhající na historickém území Čech, Moravy a Slovenska od roku 1762 do současnosti, patřila mezi další zajímavé položky například série Guldenů (Zlatek) z roku 1800, kdy se poprvé draží všechny nominály emise, aukce má celkem přes 900 položek.

Aukce proběhla 19. listopadu 2021 na platformě LiveBid.cz. Pořadatel aukce, aukční společnost Bankovky.com, upřednostnil internetovou aukci. „V minulosti se nám tato varianta osvědčila, například při dražbě československé pětitisícovky, díky tomu jsme oslovili nejenom sběratele, ale i investory a další zájemce,“ vysvětlil Kohout, který se specializuje na sběratelský obor notafilii, což je sběratelství bankovek a papírových platidel a nauka o nich.

V Česku se praly peníze při obchodech s platinovými mincemi

Krimi

Šlo tak o zcela unikátní příležitost, a to zdaleka nejen pro sběratele, ale i širší veřejnost nebo investory, kteří se mohou pokusit získat svůj první cenný kousek. Někteří také mohou ocenit na investicích do sběratelských předmětů, podobně jako třeba u drahých kovů či kamenů, jejich schopnost uchovávat si hodnotu se stabilním růstovým potenciálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám