Hlavní obsah

V Česku se praly peníze při obchodech s platinovými mincemi

Praha

V Česku docházelo k praní špinavých peněz při obchodování s platinovými mincemi. Tvrdí to vyšetřovatelé rozsáhlé přeshraniční daňové trestné činnosti. Do mezinárodní akce proti pachatelům, kterou koordinoval Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), se v uplynulých dnech zapojila i česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Akce se uskutečnila také v Německu, Rumunsku a na Slovensku. Právě v Německu se pachatelé podle vyšetřovatelů dopouštěli daňové trestné činnosti, policie tam obvinila několik lidí ze způsobení škody ve výši nejméně 23 milionů eur (zhruba 586 milionů korun). Následná legalizace výnosů z trestné činnosti se pak podle kriminalistů děla zejména v Česku a na Slovensku.

Státní zastupitelství podalo obžalobu na podnikatele Kočku kvůli krácení daní

Krimi

V Česku provedla centrála sedm domovních prohlídek a zadržela jednoho člověka na základě evropského zatykače. "Dále, po rozsáhlém finančním šetření, došlo k zajištění finančních prostředků na bankovních účtech. Na realizaci úkonů trestního řízení se podíleli evropští pověření žalobci EPPO působící uvnitř jednotlivých zúčastněných států," uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

"Z pohledu České republiky se jedná o první případ realizovaný formou přeshraniční spolupráce uvnitř Úřadu evropského veřejného žalobce za účasti několika států Evropské unie," doplnil mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám