Hlavní obsah

Je to slušný kluk, říká Babiš o Kulhánkovi

Náměstek ministra vnitra Jakub Kulhánek, jehož chtějí sociální demokraté navrhnout na post ministra zahraničí namísto odvolaného Tomáše Petříčka, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) „slušný kluk”. Předseda vlády uvedl, že nemá s jeho nominací problém.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra

Článek

„Pana Kulhánka znám, protože často zastupuje pana ministra vnitra (Jana Hamáčka) na vládě. Myslím, že je to slušný kluk. Já s ním problém nemám,” řekl Babiš.

Předseda ČSSD Hamáček, který je dočasně pověřen řízením resortu zahraničí, mu návrh sdělil v úterý.

Práce pro ministry i CEFC. Kdo je Jakub Kulhánek

Domácí

Zahraniční politika České republiky je podle premiéra jasná. „Jsme zakotveni v NATO, v Evropské unii, to je hlavně moje agenda, Evropská rada,” řekl. „Myslím, že se nic zásadního nezmění. Myslím, že spolupráce bude ještě lepší mezi mnou a panem novým ministrem než s předcházejícím,” dodal.

Petříček se netajil prozápadní orientací, čímž se dostával do kontroverzí s Hradem. Odmítal také, aby se na dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech podílel ruský Rosatom v souladu s varováním tajné služby.

Nesourodost a roztříštěnost české zahraniční politiky kritizoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jehož Hamáček s nabídkou vést resort zahraničí oslovil původně. Jako jednu z podmínek návratu do Černínského paláce ale uvedl, že by chtěl změny kompetencí podle něj „vykuchaného ministerstva”.

Necpu se nikam, mám práci tady, řekl Zaorálek v dramatickém projevu

Domácí

Grémium strany nakonec v úterý ukázalo na Kulhánka, Zaorálek dál povede resort kultury.

Podle Hamáčka bude Kulhánek dobrým ministrem, neboť studoval v zahraničí a na pozici náměstka působil na ministerstvech zahraničí, obrany i vnitra. Jako výrazné plus pak vnímá, že má Kulhánek prověrku Národního bezpečnostního úřadu na stupeň přísně tajné.

Kulhánek je dlouhodobým Hamáčkovým spolupracovníkem, studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze, magisterský titul má z washingtonské Georgetown University.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe, kam nastoupil po odchodu z ministerstva zahraničí. Experti oslovení Hospodářskými novinami to vnímali jako bezpečnostní riziko.

„V minulosti jsem působil ve firmě jako externí konzultant a mimo jiné jsem se věnoval analýze investičních projektů a regulačnímu prostředí v EU,” řekl k tomu tehdy Kulhánek.

Zaorálek zůstane na kultuře, diplomacii by měl vést Kulhánek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám