Hlavní obsah

Je to šlendrián. Nevím, kdo mu radí, řekl Babiš k Arenbergerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejasnosti o majetkových poměrech ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) jsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šlendriánem. Ministr by podle něj měl vyhodit svého daňového poradce. Babiš si od Arenbergera vyžádal materiály o jeho majetkových poměrech.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger

Článek

„Samozřejmě je to šlendrián. Nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce, určitě by mu měl dát výpověď,“ řekl Babiš s tím, že má do pátku dostat od ministra vyžádané dokumenty.

Dotazu, zda se chystá Arenbergera odvolat, ale nerozumí. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada,“ uvedl. Doplnil, že detaily nezná. „Já se s tím obeznámím a potom to budu řešit,“ doplnil.

Babiš k Arenbergerovi: Pokud budou pochybnosti, bude mít se mnou problém

Domácí

Arenberger si podle něj měl uvědomit, že po nástupu do vlády novináři vše „vylustrují až po předky“.

Média minulý týden upozornila, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Arenbergerovi chybí bezpečnostní prověrka

Domácí

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl.

Babiš ve čtvrtek zároveň uvedl, že o možném odvolání ministra Arenbergera na středeční schůzce s prezidentem nehovořil.

Babišovy kontrolní zprávy obsahují jiná čísla než jeho majetková přiznání

Domácí

Nesrovnalosti v majetkovém přiznání měl v minulosti i Babiš. Zprávy auditorů, které si tehdy coby ministr financí nechal vypracovat v souvislosti s pochybnostmi o tom, zda měl dostatek prostředků na nákup dluhopisů Agrofertu, nekorespondovaly s majetkovými přiznáními, která šéf státní kasy předkládal do Sněmovny. Tehdy se Babiš hájil tím, že chybu ohledně desítek milionů korun udělala účetní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám