Hlavní obsah

Babiš k Arenbergerovi: Pokud budou pochybnosti, bude mít se mnou problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce, aby ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vysvětlil veřejnosti nejasnosti kolem svého majetku. Sám ho prý požádá o daňové přiznání. Řekl to v nedělním rozhovoru pro TN.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Petr Arenberger při slavnostní položení základního kamene pavilonů G1, G2 IKEM

Článek

„On to musí všechno zdůvodnit, pokud tam budou nějaké pochybnosti, tak samozřejmě potom bude mít problém se mnou,“ uvedl premiér.

Média tento týden upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu.

Zeman: Proti odvolání Arenbergera bych nic neměl

Domácí

„Já jsem s ním o tom mluvil. On mi ukázal, že jeho táta byl lékař, že vlastně zdědil velké majetky, možná se bál je přiznat, protože samozřejmě lidi jsou občas závistiví, takže on to musí vysvětlit,“ poznamenal Babiš.

Server Seznam Zprávy také napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl.

Havlíček: Pokud se prokáže něco špatného, měl by Arenberger skončit

Domácí

Podle Babiše musí Arenberger vše vysvětlit hlavně veřejnosti. „Já ho požádám o daňové přiznání, aby ukázal, že všechny ty příjmy má v pořádku. A ještě jsem doporučil paní ministryni financí, aby udělala kontrolu ve vinohradské nemocnici,“ dodal.

Arenberger je po Adamu Vojtěchovi, Romanu Prymulovi a Janu Blatném (všichni za ANO) čtvrtým ministrem zdravotnictví za poslední rok. Na dotaz, jestli by měl premiér případně kam sáhnout při výměně, uvedl, že „určitě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám