Hlavní obsah

Je to komedie, komentovala ČSSD vládní krizi

Právo, jov

Opoziční sociální demokraté označili nejnovější vládní krizi za komedii, která vyvrcholí tím, že ODS a TOP 09 budou nadále sedět v kabinetu s "odporným slizem" VV. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek soudí, že pouze jeho strana to skutečně myslela s vypsáním předčasných voleb vážně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Byli jsme pravděpodobně jediní, kteří to mysleli vážně,“ poznamenal Zaorálek k požadavku na vypsání předčasných voleb na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně.  Průběh nejnovější půtky vládních stran označil místopředseda ČSSD za shakespearovskou komedii.

„Byli jsme svědky toho, že se všichni pozuráželi a pak si sedli k jednomu stolu,“ podotkl. V komediálním duchu se podle něj neslo i vyjádření prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska o možné povolební spolupráci s ČSSD.

Podle Zaorálka budou výsledkem koaliční půtky jen úsporná opatření v podobě snížení důchodů nebo zvýšení DPH. „Vláda bude pokračovat ve škrtech,“ uvedl místopředseda ČSSD s tím, že budou bity nízko a středně příjmové skupiny obyvatel.

Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc poznamenal, že ODS a TOP 09 budou nadále sedět v jedné vládě „s odporným slizem a organizovaným zločinem“ v podání VV. Poukázal tak na Kalouskovy výroky, které vyvolaly neméně ostrou reakci místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové.

Tejc stejně jako stranický šéf Bohuslav Sobotka zdůraznil, že ČSSD nestojí o podporu TOP 09. Poslanci sociální demokracie podle něj na svém úterním jednání přijali usnesení, ve kterém jednoznačně podporují urychlené rozpuštění Sněmovny a konání předčasných voleb v červnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám