Hlavní obsah

Je mi těch chudáčků líto, vzkázal Zeman demonstrantům

Praha

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v televizi Barrandov komentoval demonstrace posledních dní, které mimo jiné volaly po zachování svobody slova a nezávislosti České televize. Podle Zemana lidé nedemonstrovali proti jeho inauguračnímu projevu, ve kterém ČT kritizoval, ale za „Kalouskovu televizi“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Když byla demonstrace za svobodu slova, tak za svobodu České televize vůbec ne, ale za Kalouskovu televizi,“ řekl Zeman a odkázal na své vyjádření v inauguračním projevu, kdy s odvoláním na odborný průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy uvedl, že v ČT byla zvýhodňována TOP 09.

Zmíněný průzkum si nechala zadat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, nicméně analýza byla několikrát zpochybněna, a nakonec i sama RRTV uznala, že je nekvalitní.

Podle Zemana právě kvůli tomu představitelé TOP 09 provedli „pochodové cvičení“, když demonstrativně opustili Vladislavský sál. „To pak demonstrovaly 4000 lidí proti těmto dvěma větám? Tak, svatá prostoto, demonstrovali ve prospěch Kalouskovy televize a ničeho jiného,“ zdůraznil prezident.

„Anebo tam dokonce jdou se zlou vůlí, a to je ještě horší. Za každou blbost se musí platit a mně je těch chudáčků líto,“ přisadil si.

Oceněného režiséra nazval blbcem

Reagoval také na kritiku ze strany umělců při předávání Českých lvů. „Pokud jde o uměleckou frontu, musím být drsnější,“ uvedl, načež se pustil do režiséra Marka Najbrta, který během slavnostního večera vyzval, aby lidé nevolili Zemana.

„Tento člověk je blbec a čekám, že se na mě opět sesype kritika, že používám ostré výrazy,“ glosoval Zeman. „Pokud toto někdo řekne měsíc po prezidentské volbě, tak je blbec,“ dodal. Režisér Najbrt dostal Českého lva za nejlepší dramatický seriál Svět pod hlavou, jehož ústředním tématem je cestování v čase do minulosti.

Zeman v pořadu také uvedl, že proti demonstracím a svobodě slova nic nemá. Lidé si prý mohou demonstrovat za levnější pivo, ale neměli by prý protestovat proti výsledku voleb. S ohledem na to, že kritiku schytal i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) Zeman uvedl, že ho několikrát upozorňoval, že politik se nemá bát demonstrací.

Řeč došla i na průběh sestavování vlády. Podle Zemana by mělo být jasno do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám