Hlavní obsah

Je čas na co nejrychlejší změnu, hlásá ČSSD a chce se vrátit zpět

– Praha

Pod heslem "Zpět ke spravedlivému státu" připravila opoziční ČSSD oslavy "Svátku práce" u Křižíkovy fontány na Pražském výstavišti, kde odpoledne její špičky vystřídaly představitele KSČM, kteří zde měli mítink už dopoledne.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier měl na prvomájové oslavě strany nejdelší projev.

Článek

Hned na úvod připravili sociální demokraté svým příznivcům a návštěvníkům kulturní zážitek v podobě hudebního představení na Křizíkově fontáně i s jejími vodními efekty. V projevech pak zazněla kritika současné vlády i výzva k jejímu odchodu.

Místopředseda strany a senátor Jiří Dienstbier ve svém proslovu připomněl myšlenku sociálního státu. "Dnes čelíme snaze o likvidaci evropského modelu sociálního státu," řekl. Vláda podle něj odstraňuje podmínky pro důstojný život, zavádí nespravedlivý sociální systém.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Na akci ČSSD přišlo několik set lidí.

"Myslím, že je čas na co nejrychlejší změnu," uvedl Dienstbier. Prohlásil, že kromě ČSSD neexistuje jiná významná politická síla, která by byla schopná prosazovat moderní sociální stát.

Peníze na sliby mají přinést vyšší daně

Jak také řekl, pro řešení současných problémů bude nutné zajistit finanční zdroje, proto ČSSD prosazuje progresivní daň z příjmu u fyzických osob i zvýšení firemních daní z příjmů. V případě, že by ČSSD uspěla ve volbách, uzákonila by majetkové přiznání. Kdo by nebyl schopen dokázat, že svůj majetek nabyl legálně, zaplatil by daň 76 procent. Tato slova někteří příznivci ČSSD odměnili potleskem. Dienstbier vyzval přítomné, aby se neodvraceli od evropské integrace a mysleli na její důležitost.

Předseda strany Sobotka na shromáždění ve Vyškově dopoledne řekl, že ČSSD využije každou příležitost, jak vyvolat předčasné volby do Sněmovny. Podle něj vláda přežila poslední krizi proti vůli většiny občanů. Z podzimních krajských a senátních voleb chce ČSSD udělat referendum o budoucnosti vlády.

Reklama

Související články

První máj ve světě patří protestům

Protesty letos dominují na celém světě Prvnímu máji, což je dáno nadále nejistou ekonomickou situací. Pozornost se především soustřeďuje do Evropy zmítané...

Výběr článků

Načítám