Hlavní obsah

Jako Johanka z Arku, pustila se ministryně Válková do Marvanové

Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (nestr. za ANO) se v neděli v Otázkách Václava Moravce pustila do své bývalé náměstkyně Hany Marvanové. Podle ní se nominovala do role Johanky z Arku. Spory mezi oběma ženami na ministerstvu nakonec vyústily v odchod Hany Marvanové, před týdnem ji ve funkci vystřídal Robert Pelikán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Článek

„Odvolávat jsem ji nechtěla. Nyní už o tom mohu mluvit, než byl ten spor vyřešen, nechtěla jsem o tom moc hovořit. Resort spravedlnosti funguje, boj s korupcí nekončí odchodem jedné solitérky, která se nominuje do role Johanky z Arku, ale spíš pokračuje,” upozornila Válková.

„To její vedení bylo trošku chaotické, několik dní tam nebyla a pak vydávala nesrozumitelné pokyny. Odešlo deset lidí, což je 32 procent. Podstatné ale bylo, že jsem nevěděla, co se děje s legislativními návrhy, objevovaly se u poslanců a já jsem k nim přitom neřekla poslední slovo,“ shrnula ministryně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Helena Válková v Otázkách Václava Moravce

Válková v pořadu dále potvrdila, že navrhne prezidentovi na předsedu Krajského soudu v Brně Milana Bořka. S kandidátem na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem Janem Veselým chce nejprve hovořit.

„Nemám pochybnosti u Milana Bořka, výběrová komise postupovala standardně, dostal skoro maximální počet ohodnocení a je si vědom problémů na krajském soudu. Je to optimální kandidát. Jméno navrhnu prezidentovi,“ uvedla ministryně.

Veselý nebyl na stáži  

O budoucím předsedovi Krajského soudu v Ústí nad Labem zatím tak přesvědčená není. Soudcovská rada krajského soudu podle ní nesouhlasí s nominací Jana Veselého na předsedu soudu. Komise, která o návrhu kandidáta rozhodovala, údajně neměla všechny dokumenty.

Rada podle Válkové poukazovala na různá pochybení, například, že je nutné prověřit, jestli měl u svých kauz nějaké průtahy nebo kolikrát se mu případy vrátily od odvolacích soudů. Podle rady taky nikdy nebyl na stáži u krajského soudu, což se od kandidáta očekává.

„Veselý je na čtyřtýdenní dovolené, zkusím se s ním zkontaktovat, nebudu ho ale nutit, aby jel do Prahy ze zámoří. Takže uvidíme, budu s ním případně mluvit, až se vrátí. Kdyby nerozptýlil mé pochybnosti, tak ho asi nenavrhnu,“ konstatovala Válková.

Jak dále uvedla, chce rovněž změnit zákon o soudech tak, aby soudci z konkrétního soudu nemohli kandidovat na jeho předsedu.

Vrchní zastupitelství se rušit nebude 

Ministryně se v pořadu také vyjádřila ke třem variantám, jak reorganizovat Vrchní státní zastupitelství. „Jsem spíše konzervativní, takže když něco funguje, tak by bylo dobré to posílit. Preferuji rozšíření vrchního zastupitelství o další lidí, vytvoříme tím silnější státní zastupitelství. Rozhodnout se musím brzy, chci o tom ale ještě hovořit s mým novým náměstkem,“ uvedla ministryně spravedlnosti.

Úplně neodmítá ani návrh své bývalé náměstkyně Hany Marvanové, která chtěla dvě specializovaná krajská státní zastupitelství. Poslední možností bylo zrušení vrchních zastupitelství, jak to podporují nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, a zavedení jednoho specializovaného protikorupčního útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství.

Podle ní by žalobci také měli mít pevné funkční období a měli by být odvolatelní pouze v kárném řízení. Nutné je podle jejích slov rovněž posílení nezávislosti a odpovědnosti státních zástupců.

Kdo může za úniky informací? 

Válková se také vyjádřila ke slovům lobbisty Ivo Rittiga, který si stěžoval na své trestní stíhání a žalobce.

„S obsahem slov pana Rittiga nesouhlasím, nemůže si stěžovat, že dochází k nějakým přehmatům. Ptám se, kdo může za úniky informací do médií v jeho kauze. Může to vážně poškodit trestní řízení, podle mě to musel někdo poskytnout za nějakou službu,“ sdělila Válková a dodala, že úniky od obhájců je jen jedna z variant.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám