Hlavní obsah

Jaká opatření se mění od neděle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se začátkem srpna přichází od neděle další zmírnění protipandemických pravidel. Do obchodů, galerií či na bazén může víc lidí, v klubech se bude po dlouhé pauze opět legálně tancovat. Většímu počtu diváků se otevřou i kulturní a sportovní akce venku i uvnitř, volnější jsou pravidla pro návštěvy památek nebo zoo. Bazény a sauny budou konečně moci fungovat na plnou kapacitu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lidé v olympijském parku v Praze

Článek

Volný čas

  • U volnočasových aktivit se může setkat až 1000 osob ve vnitřních prostorech a 2000 osob ve venkovních prostorech. Nesplňuje-li někdo podmínky, tj. očkování, test nebo prodělaná nemoc (tzv. OTN), smí být nově součástí skupiny max. 20 osob. Dosud to bylo 10 lidí.

Obchody

  • Minimální rozestupy zákazníků se zkrátí ze 2 metrů na 1,5 metru. Rozestupy neplatí u členů jedné domácnosti. Platí omezení kapacity na jednoho zákazníka na každých 10 metrů čtverečních plochy prodejny. Nevztahuje se to na dítě v doprovodu dospělého.

Fungování škol od září: samotky pro nakažené, žádné hromadné akce

Domácí

Služby

  • Kadeřnictví, holičství apod. musí zajistit rozestupy křesel nejméně 1,5 metru. Provozovatel musí nadále kontrolovat bezinfekčnost klientů (OTN). Pokud ji nedoloží, službu nesmí poskytnout.

Bary a diskotéky

  • Povoluje se už tanec na diskotékách a v klubech lidem. Pouze ale lidem s očkováním, potvrzením o prodělání covidu v uplynulých 180 dnech nebo s negativním testem z odběrného místa starým do 24 hodin.

Bazény a sauny, wellness

  • Ruší se omezení kapacity na 75 procent, provozovatelé budou moci využít plnou kapacitu.

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatření

Domácí

Hrady a zámky

  • Organizované skupiny do dvaceti osob, například při prohlídkách, se nemusí prokazovat certifikáty o bezinfekčnosti.

Zoo a botanické zahrady

  • Prohlídky se může účastnit až 20 osob bez omezení (tedy bez povinnosti prokazovat OTN). Dále bude platit omezení nejvýše 75 procent kapacity z maximálního možného počtu návštěvníků.

Kultura a sport

  • Místo 5000 může být na venkovních akcích nově 7000 osob. U stojících diváků se zmenší povinné rozestupy ze 4 na 2 metry čtvereční plochy. Od jeviště musí být odstup 2 metry. Na vnitřních akcích se počet mění z 2000 na max. 3000, všichni diváci musí být usazeni a všichni musí mít očkování, test nebo prodělanou nemoc.
  • Je možné hostit i víc diváků nad uvedené limity až do naplnění plné kapacity míst k sezení. K tomu ale musí být všichni očkovaní nebo po prodělané nemoci, přičemž potvrzení se má doložit už při koupi vstupenky. Test v tomto případě stačit nebude.

Dětské akce

  • Navyšuje se počet účastníků dětských akcí z 500 na 1000 uvnitř, ve venkovních prostorách se počty mění z 1000 na 2000.

Galerie a výstavy

  • U výstavních prostor bude možné využít 75 procent plochy. Zůstává ale omezení na 10 m2 na osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám