Hlavní obsah

Jágr daroval ODS čtyři milióny korun

Právo, Novinky, vm, dan, luk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejista Jaromír Jágr v říjnu minulého roku daroval Občanské demokratické straně čtyři milióny korun. ODS to uvedla ve Výroční zprávě politické strany za rok 2008, která byla ve čtvrtek zveřejněna.

Článek

Jágr tak patřil k nejštědřejším dárcům občanských demokratů za minulý rok. Například Marek Dalík,  lobbista a přítel premiéra v demisi Mirka Topolánka, daroval ODS za minulý rok 10 tisíc korun.

Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř daroval 50 tisíc, poslanec Vlastimil Tlustý 20 tisíc. Krajský zastupitel a dvojka kandidátky ODS do evropských voleb Evžen Tošenovský daroval ODS 200 tisíc korun. Celkem ODS přijala v rámci peněžních darů 47 509 994 korun.

Zaorálek daroval ČSSD 250 tisíc

ČSSD přijala v minulém roce v rámci darů a dědictví 38 151 689 korun. Eurokomisař Vladimír Špidla daroval během minulého roku celkem 80 tisíc korun, hejtman David Rath 25 tisíc. Hokejista Jiří Šlégr, který uvažuje o kandidatuře za ČSSD, daroval půl miliónu korun.

Předseda strany Jiří Paroubek daroval 30 tisíc korun. Štědrým dárcem ČSSD byl poslanec a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, který dal sociální demokracii 250 tisíc korun.

ODS byla loni ve ztrátě téměř 200 miliónů

Občanští demokraté loni dle výroční finanční zprávy hospodařili se ztrátou 195 083 000 korun. Jak Právu řekl hlavní manažer ODS Jan Kočí, strana má přebytky z předchozích let, takže celkově je v kladných číslech. Strany přitom letos čekají mimořádné výdaje vzhledem k prakticky nepřetržité kampani nejdřív k červnovým volbám do Evropského parlamentu a následně k mimořádným volbám do Sněmovny v říjnu.

Před minulými sněmovními volbami v roce 2006 ODS vydala rekordních 228 miliónů korun. Krejčí k možnému nedostatku prostředků Právu řekl: „Otázka zatím není na pořadu těchto hodin. Strategie zatím není určena.“ Vzhledem k říjnovému termínu připouští, že by kampaň nemusela být tak dlouhá.

ODS měla loni příjmy ve výši 346 miliónů korun a výdaje 541 miliónů. Nejvíce strana získala na státním příspěvku na činnost ve výši 197miliónů. Od dárců obdržela 75 miliónů. Na členských příspěvcích občanští demokraté vybrali 16 miliónů.

ČSSD rozpočet volbám přizpůsobí

Financování kampaně bude muset řešit také soc. dem., která minule na sněmovní volby vydala 195 miliónů. „Jak říkal Vladimír Špidla, zdroje tu jsou. V případě konání předčasných voleb přizpůsobíme rozpočet strany. Stejně se počítalo s financemi na parlamentní volby v příštím roce,“ řekl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na dotaz Práva.

Také komunisté jsou připraveni na předčasné volby. „Počítáme s tím, že pokud se takové volby budou konat, změníme rozpočet,“ sdělil Právu šéf KSČM Vojtěch Filip.

Lidovci se kvůli volbám nechtějí příliš zadlužit. „Do kampaně vložíme přibližně to, kolik asi získáme za hlasy. Nechceme se zadlužit,“ řekl Právu generální sekretář KDU-ČSL Aleš Kašpar. Dodal, že do eurovoleb chtějí investovat okolo pěti miliónů a předběžný odhad výdajů předvolební kampaně do Sněmovny je okolo 20 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám