Hlavní obsah

Jablonecká Eiffelovka půjde k zemi, položí ji 75 kilo trhaviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto šedesát dva metrů vysoký komín, stojící v teplárenském areálu Brandl v Jablonci nad Nisou, půjde v sobotu dopoledne k zemi. Železobetonový monolit o váze deset tisíc tun byl přitom od roku 1986 symbolem města bižuterie. Na periferii u vjezdu do Jablonce se tyčil jako mohutný maják a vžilo se pro něj označení Jablonecká Eiffelovka.

Příprava na odstřel komínu v JablonciVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

Odstřel, který by měl proběhnout v sobotu mezi devátou a desátou hodinou, bude probíhat za přísných bezpečnostních opatření. Už od sedmé hodiny ráno bude kolem komína vytvořena uzavřená zóna, kterou bude celé dopoledne strážit 13 hlídek bezpečnostních složek, včetně psovodů.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Jablonci nad Nisou se připravuje demolice 162 metrů vysokého komínu teplárny na Brandlu v areálu Jablonecké energetické.

Likvidace komína je poslední kapitolou v razantní proměně teplárenství v Jablonci nad Nisou, která začala v roce 2016. Město se tehdy odstřihlo od staré mazutové výtopny a systému parovodů a všechny odběratele, tedy čtyři tisíce domácností, institucí a firem, napojilo na teplo dodávané z nových kotelen. Starý teplárenský areál na Brandlu tak přestal mít využití. Po skončení demolic by na jeho místě měla vyrůst průmyslová zóna.

V Číně odstřelili 15 mrakodrapů najednou

Koktejl

Na odstřel komínu bude použito celkem 75 kilogramů plastické trhaviny dynamitového typu. „Na komíně je geodeticky vytyčena osa pádu a destrukční řez, ve kterém je vyvrtáno celkem 250 vývrtů pro dílčí nálože. Navrtán je jak vlastní nosný plášť, tak i žáruvzdorná vyzdívka uvnitř komínu,“ popsal střelmistr Vladimír Pravda.

Ikonické chladicí věže elektrárny se po půlstoletí poroučely k zemi

Koktejl

Komín se po odstřelu nesesune svisle k zemi, ale takzvaně se položí. Protože jsou v jeho těsné blízkosti koleje tramvaje i vlaku, musí se položit správným směrem, což v tomto případě znamená pád na vyklizené budovy v jeho okolí. „Ty částečně utlumí energii dopadu tělesa komínu. Samotný pád k zemi bude trvat asi sedm vteřin od vlastního odstřelu,“ doplnil Vladimír Pravda, který celou akci řídí. Následná likvidace sutin potrvá několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám