Hlavní obsah

Budou to stranické buňky. Iniciativa Chcípl PES představila řešení na otevření restaurací

Novinky, jas
Aktualizováno

Iniciativa Chcípl PES na úterní tiskové konferenci představila plány na otevření země. Iniciativa v reakci na „politický boj“, který proti ní podle Jiřího Janečka vláda zahájila, oznámila, že od středy zakládá politické hnutí Otevřeme Česko - Chcípl PES.

Rozhovor se členy iniciativy Chcípl pesVideo: Novinky

 
Článek

Každá z provozoven, která se do něj zapojí, bude podle Janečka politickou buňkou, v níž mohou být vedena politická jednání. Z tohoto principu se mohou v rámci buňky scházet sympatizanti a členové, což podle iniciativy umožňuje výjimka z krizového zákona. Registrovaných restaurací má iniciativa momentálně přes 1000.

„Je to odpověď na politické zneužívání moci této vlády,“ uvedl Janeček.

Janeček zopakoval, že nejlepší, co by mohla vláda za současné situace udělat, je vrátit zemi do normálního stavu a zaměřit se na ochranu nejohroženějších skupin.

Tisková konference Chcípl Pes - Otevřeme ČeskoVideo: Novinky

„Opatření této vlády nefungují a zbídačují tuto zemi a berou lidem naději,” tvrdí organizátoři. „Chceme otevřít obchody, školy, restaurace, prostě normální svět,” shrnula iniciativa své požadavky.

Majitel pražské restaurace Šeberák má nadále otevřeno. Teď objíždí republiku s rakví na autě

Domácí

Kritiky se dočkal i program pro restaurace Covid-Gastro, který má pomoci restauracím. Podle Janečka musí podnikatelé potvrdit, že nikdy neporušili vládní nařízení, což považují za diskriminační. Podnikatelům doporučil, aby žádost o podporu podepsali ještě dříve, než se případně zapojí do jejich iniciativy, aby dostáli podmínkám, že neporušili vládní nařízení.

„Jde nám o svobodu v této republice, která je ohrožena. Vláda se pustila do války. Kdo bude držet hubu a krok, dostane. Kdo se ozve, nedostane nic,“ shrnul Janeček.

Jakub Olbert z restaurace Šeberák připomněl, že primární odpovědnost za ochranu zdraví by měl mít každý jednotlivec, který se může rozhodnout, zda restaurační zařízení navštíví, či nikoliv.

Právník z iniciativy Otevřeno.net Radek Suchý poukázal na to, že zatímco restaurace musí být uzavřené, závodní jídelny fungují a zaměstnanci se v nich mohou stravovat.

Chceme žít, ne přežívat: Demonstraci proti covidovým opatřením podpořil i Václav Klaus

Domácí

Předchozí demonstrace iniciativy, která proběhla na pražském Staroměstském náměstí, se v neděli 10. ledna zúčastnilo kolem 2500 lidí. Účastníci kritizovali vládní restrikce přijaté v boji proti koronaviru a dožadovali se jejich zrušení a „otevření ČR”, která by se podle jejich názoru měla vrátit k normálnímu životu.

Na akci vystoupili mimo jiné zpěvák Daniel Landa nebo bývalý prezident Václav Klaus.

Foto: Novinky

Členové iniciativy Chcípl PES

ČR se stále nachází v 5. stupni opatření protiepidemického systému (PES). Krom toho, že se od úterý otevřely papírnictví a obchody s dětským oblečením, vláda další uvolnění zatím neplánuje, ač index rizika se už šestý den pohybuje na stupni 4.

Anketa

Šli byste do restaurace "podpořit politické hnutí"?
Ano, určitě
28,3 %
Spíš bych počkal/a, jak se to rozjede.
2,6 %
Určitě ne
69,1 %
Celkem hlasovalo 7240 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám