Hlavní obsah

Ibl odchází z čela klubu sám

Právo, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředsedové Poslaneckého klubu ČSSD svého šéfa Petra Ibla při odchodu z funkce nedoprovodí. Ibl je vyzval, aby spolu sním dali své funkce k dispozici, ale místopředsedové Michal Hašek, Hana Orgoníková, Eva Nováková, Antonín Macháček a Miroslav Kapoun ho nevyslyšeli.

Foto: Aleš Plevka

Pan Jiří Převrátil, hlavní organizátor vzpomínkových setkání

Článek

Oznámili to po úterní čtyřapůlhodinové schůzce předsednictva frakce.Místopředsedové uvedli, že rozhodnutí o svém setrvání ve funkcích chtějí nechat na celém klubu poté, co mu předloží novou koncepci řízení frakce. "Výsledkem bude komplexní návrh změn v řízení Poslaneckého klubu v činnosti klubu i výstupů klubu v mediální oblasti," řekl Ibl.

Podle něj na této koncepci začali společně pracovat a klub ji dostane v lednu. Blíže však odmítl cokoliv o obsahu koncepce říci s tím, že je teprve v jednání.

Ibl zopakoval, že jeho rozhodnutí rezignovat na funkci šéfa klubu, které před 12 dny oznámil dopisem poslancům a grémiu ČSSD, zůstává neměnné. Stejně tak trvá na tom, že i místopředsedové by měli dát funkce k dispozici.

Kritika, kterou na adresu Poslaneckého klubu veřejně pronesl úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross a která Ibla mimo jiné vybudila k rezignaci, byla podle členů předsednictva klubu "dílem oprávněná, dílem účelová".

Rozhovor s Petrem Iblem

(PRÁVO 28. prosince 2004)

Je pravda, že už nechcete kandidovat na předsedu poslaneckého klubu ČSSD?

Na to není úplně jednoduchá odpověď, ale setrvávám na tom, co jsem napsal do dopisu. Takže ano, je to pravda.

Váš dopis, ale hlavně interpretace toho, co jste jím vlastně chtěl říct, zamotal hlavu všem včetně vašich kolegů v klubu. Jak jste ho vlastně myslel?

Tak, jak jsem to klubu oznámil. Že budu končit, budu rezignovat, ale chci se podílet na obnově či zlepšení práce v klubu a spolupráce s vládou, ale už ne v pozici předsedy klubu. Do té doby, dokud nebudeme moci o tom diskutovat jako celý poslanecký klub, setrvávám ve funkci předsedy. Pravděpodobně v lednu tak budu končit. Na tom se z mého pohledu nic nemění.

Rezignoval jste také na možnost obměny ČSSD?

To určitě ne. I tato moje iniciativa směřuje k tomu, aby se pohled na soc. dem. i samotné dění v ní zlepšilo. Je tam kritika, ale také návrhy, jak zlepšit činnost poslaneckého klubu. Předtím jsem psal jako předseda komise pro stanovy některé úvahy i o tom, jak zlepšit fungování a systém soc. dem. Nechci to opustit, i nadále budu aktivní.

Jako předseda komise pro stanovy souhlasíte s návrhem, aby centrální stranické vedení mohlo více ovlivňovat složení volebních kandidátek v celé zemi?

Mám na to názor podobný jako vedení strany. Veškerá pravomoc okresů a krajů by měla být zachována, ale pokud by tam nominovali neúspěšné kandidáty z minulých voleb anebo členy, kteří mají nějaký problém, tak by mělo mít vedení nebo předsednictvo strany možnost do toho odůvodněně zasáhnout a provést třeba i změnu na kandidátce.

Osobně politické vztahy ve stranách jsou vždy složité a málo přehledné, lidé se ale chtějí orientovat podle jednoduchých měřítek. Proto se vás ptám: jste pro Grosse, nebo pro Škromacha?

Vždy jsem byl na straně Stanislava Grosse. Fandím jeho mládí a jeho určitým představám. Se Zdeňkem Škromachem také vycházím, ale je to více levicově zaměřený člověk a s ním by to bylo blíž ke komunistům.

A to pro vás je nebo není přijatelné?

Není to pro mě přijatelné.

Grossova koncepce evropské cesty, kterou vyhlásil na minulém ÚVV ČSSD, je tedy podle vás správná?

Evropská cesta rozhodně ano. Některé trendy a systémy, které máme zažité od roku 1990, se musí zmodernizovat a měly by se změnit.

Byl jste delší dobu šéfem ústřední kontrolní komise ČSSD a viděl jste víc než kdokoli jiný do střev soc. demokracie. Je členská základna ochotna a schopna vydat se cestou, ke které jste se právě přihlásil?

Je to vždycky v lidech. Ve svém návrhu ohledně stanov doporučuji, aby se strana více otevřela, aby se nebránila přílivu mladých anebo inteligentních, vysokoškolsky vzdělaných lidí. V krajích, okresech i v místech ti, kteří mají svou pozici, což jsou většinou starší členové, brání přílivu mladých, aby je eventuálně nevyšťouchli z jejich míst a neohrozili jejich kandidaturu, byť jenom do komunálu. Pokud opravdu přijde nová krev, pak se může soc. demokracie bez problémů změnit a bude přijatelnější pro všechny.

Váš poslanecký kolega Vladimír Laštůvka rád opakuje, že je starý a opotřebovaný. Rezignoval jste, protože se cítíte podobně?

Je mi padesát, myslím si, že nejsem starý. Chtěl bych pracovat, ale musí nastat změna. Mé rezignaci předcházela kritika práce klubu, která byla dílem oprávněná, dílem účelová. Nechci bránit komukoliv, kdo by byl pro tuto funkci lepší a zdatnější.

Čili vaše rezignace neznamená otevřený nebo skrytý protest proti tomu, jak vede stranu Gross?

Na tuto otázku také není jednoznačná odpověď ano - ne. Co se týká politiky Stanislava Grosse, někdy jsou věci, které se mi nelíbí, a já je ať už v soukromém rozhovoru, nebo i veřejně kritizuji. Jinak si myslím, že ten trend je nastaven dobře, ale některé věci se musí změnit, aby to bylo lepší.

Reklama

Výběr článků

Načítám