Hlavní obsah

Hrozí přízemní mrazíky, mohou poškodit úrodu

V noci na pátek a v pátek ráno hrozí v celém Česku četné přízemní mrazíky, upozornil ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V horských oblastech pak bude mrznout i ve dvou metrech nad zemí, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Přízemní mrazíky představují riziko pro vegetaci, zejména pro rajčata, papriky, dýně a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové z ČHMÚ na ranní mrazy upozornili v komentáři k týdenní předpovědi a ve středu také vydali předběžné varování. Teploty, které představují riziko pro vegetaci, očekávají od čtvrteční půlnoci do páteční osmé ráno, výstrahu však zatím nevydali.

„Páteční ráno v ranních minimech přinese kvůli malé oblačnosti a bezvětří teploty jen mezi 5 až 1 stupněm Celsia a četné přízemní mrazíky, tedy mráz v pěti centimetrech nad zemí. V horských oblastech bude mrznout i ve dvou metrech nad zemí,“ řekla k tomu Novinkám Honsová.

Ojedinělé přízemní mrazíky se budou vyskytovat i v sobotu po ránu na Karlovarsku, Ústecku a v Plzeňském kraji.

Ranní mrazíky v tomto období nejsou podle Honsové nic výjimečného. „Vloni konec září přinesl do hor první sněžení,“ připomněla.

Studená rána o víkendu vynahradí slunečné počasí a teploty, které budou šplhat až ke 22 stupňům Celsia. Ani to není nic neobvyklého. Například na začátku října v roce 2001 odpolední teploty sahaly i přes 25 stupňů. Vůbec nejvyšší říjnová teplota byla naměřena v roce 1929 – 4. října se v jihočeských Litvínovicích rtuť teploměru vyšplhala na 30,3 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám