Hlavní obsah

Hrozí další obstrukce. Proti škrtům ve zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fialův kabinet přijal minulý týden návrh zákona, kterým se mají zmrazit platby za státní pojištěnce do systému veřejného zdravotního pojištění. Dojít by k tomu mělo od 1. července, kdy by se suma měla vrátit na 1567 korun, tak aby průměr za celý rok odpovídal loňské úrovni.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda SPD Tomio Okamura při obstrukcích na schůzi Sněmovny k vládní novele pandemického zákona

Článek

Reálně se tak platby sníží o 400 korun. Od ledna byla totiž částka navýšena Babišovou vládou na 1967 korun. Škrty ve zdravotnictví hlasitě kritizují opoziční ANO a SPD.

„Chystáme obstrukce. Říkali jsme, že budeme blokovat jen dva zákony, pandemický a korespondenční volbu, to jsme ale netušili, že tato asociální vláda podá šílený návrh na plošné zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro všechny občany ČR,“ řekl Právu předseda SPD Tomio Okamura.

Proti úsporám ve zdravotnictví, které mají činit 14 miliard, nejvíce ze všech resortů, je také hnutí ANO. „My s tím zásadně nesouhlasíme. Není to úspora charakteru, jak vláda slibovala. Je to obrovský hazard a bezprostředně se to dotkne péče, a to je špatně,“ řekl Právu Karel Havlíček (ANO), místopředseda Sněmovny a poslaneckého klubu. „Proti tomu nelze jinak než vystoupit. Na klubu se ještě domluvíme, jakou formou to uděláme,“ doplnil Havlíček.

Benda k obstrukcím: Opozice zneužívá slabá místa, musíme se tím zabývat

Domácí

Stejně hřímali po přijetí návrhu vládou jeho straničtí kolegové ve sněmovním zdravotnickém výboru, kde se rozpočet pro letošní rok řešil. Podle místopředsedkyně výboru Věry Adámkové (ANO) dopadnou škrty na péči. Řešit je třeba i rostoucí počet civilizačních nemocí a obnovit přístrojovou techniku. „Ale s tím seškrtaným rozpočtem teda nevím jak,“ prohlásila.

Bývalá šéfka státní kasy a současná předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová v minulosti opakovaně řekla, že přijetí státního rozpočtu blokovat nebudou. „Myslím, že tato země potřebuje rozpočet, a lepší je špatný rozpočet než rozpočtové provizorium,“ uvedla. Rozpočet má být ve Sněmovně schválen 10. března, aby co nejdřív skončilo provizorium.

Očkování uvadlo, vakcínu chce teď málokdo

Koronavirus

Válek: Je to nesmysl

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) považuje kritiku škrtů ve zdravotnictví za nepodložené výkřiky. Pojišťovny podle jeho slov jasně řekly, že jim suma problémy s poskytováním péče nezpůsobí, byť budou muset sáhnout do rezerv.

Válek argumentuje, že se výrazně snížily výdaje na pandemii covidu. Ať už jde o plošné testování, preventivní testy, nebo nižší zájem o očkování.

„Předkladatelem zákona je ministr financí a ten to musí vybojovat. Pokud to budou blokovat, tak budou mimořádné schůze, ale je to nesmysl. Vydiskutoval jsem to na Radě poskytovatelů zdravotní péče a nemyslím si, že je v tom problém pro kohokoliv,“ řekl Právu ministr.

Kysela: Obstrukce mohou parlamentní demokracii poškodit

Domácí

Členy výboru vyzval, aby zákon podpořili. Upozornil, že by měl jít k projednání i zákon o valorizaci plateb za státní pojištěnce, který by úhrady v dalších letech řešil předvídatelně a dlouhodobě.

Podle důvodové zprávy k zákonu o snížení úhrady za státní pojištěnce počítala minulá vláda s pesimistickým vývojem, kdy pojišťovny budou hospodařit s velkým schodkem, než se nakonec ukázalo. Očekávalo se, že zůstatky na účtech vyčerpají, k čemuž nedošlo. Ke konci loňského roku měly pojišťovny na účtech přes 51 miliard. Pojistné hradí stát například za děti, seniory či nezaměstnané.

Reklama

Výběr článků

Načítám