Hlavní obsah

Hřib zveřejnil platy poradců. Jak na to, chce poradit i europoslancům

Novinky, Renáta Bohuslavová
Praha

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po kritice opozice i mediálním zájmu zveřejnil platy i odměny svých poradců. Těch měl ke konci roku 2019 celkem 11 a z městské pokladny jim v průměru vyplácí až půl milionu korun měsíčně. Částka odpovídá informacím, které Novinky přinesly už v listopadu. Hřib je zároveň připraven poradit se zveřejněním i pirátským europoslancům, kteří jsou pod palbou kritiky straníků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr pražských Pirátů a nastávající primátor Zdeněk Hřib.

Článek

Zdeněk Hřib informace o platech svých poradců zveřejnil po kritice opozice i médií. Souhlasí s již dříve zveřejněnými informacemi Novinek o tom, že poradcům platí mnohdy až třikrát víc než jeho předchůdci.

Celkem se tak částka i s ohledem na to, že se počet poradců postupně navyšoval, dostane k pěti milionům korun ročně. Letos by to pak mělo být při zachování počtu 11 poradců s ohledem na zákonné navýšení platů až šest milionů.

Podle Hřiba jde o běžné standardy, které se nevymykají tomu, na co vyšli poradci Béma, Svobody, Hudečka nebo Krnáčové. Rozdíl je podle Pirátů v tom, že předchozí primátoři zaměstnávali poradce na OSVČ, a jejich platy ani odměny tak nebyly nutně veřejné.

„Je logické, že volení zástupci potřebují nějaké poradce nebo asistenty. Myslím, že je to v rámci nastavených standardů,“ odpovídal na dotazy primátor už na říjnovém jednání pražského zastupitelstva.

 Jde to i u europoslanců

„Všichni moji asistenti mají zveřejněné platy na webu, a až podá Jakub podnět, tak řeknu Marcelovi, jak na to, a určitě to nějak zvládneme,“ prohlásil v sobotu na celostátním fóru Pirátů Hřib.

Reagoval tak na debatu straníků a na podnět předsedy poslanců Jakuba Michálka, který chtěl po pirátských europoslancích, aby platy svých poradců zveřejnili, což dosud neučinili. Europoslanec Marcel Kolaja ale vzkázal, že jim to evropské zákony neumožňují.

Naši europoslanci tají odměny svých asistentů, zlobil se pirát Michálek

Domácí

Vedoucí Hřibových poradců Jiří Hoskovec Novinkám později doplnil, že jsou připraveni europoslancům poradit.

„Sdíleli bychom s nimi naši praxi, jelikož oni jsou také ve veřejném režimu. Dá se zveřejnit tabulkový rozptyl, ve kterém variuje mimořádná složka,“ uvedl Hoskovec s tím, že variabilní složka u europoslanců se odvíjí například od praxe nebo počtu dětí.

Praha platí za Hřibovy poradce půl milionu. Nejvíc v historii

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám